Fruntaşii din Partidul Şor, lăsați fără dreptul de a candida la alegeri în următorii trei ani

Fruntaşii din Partidul Şor, lăsați fără dreptul de a candida la alegeri în următorii trei ani

Membrii Partidului Şor, care au făcut parte din organul executiv, care au deţinut funcţii elective sau erau pe listele de candidați supleanți în momentul în care partidul a fost declarat neconstituțional, nu vor putea fi aleşi se pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, prin care formaţiunea a fost scoasă în afara legii. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, votat joi, 14 iulie, în prima lectură de 56 deputați din Parlamentul de la Chişinău. 

Argumentele majorităţii parlamentare

Proiectul de lege a fost pus la vot a treia zi după ce a fost înregistrat în Parlament. Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea PAS în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic Șor neconstituțional și l-a dizolvat.

„Ca urmare a deciziei CC , nu este vizat un singur partid politic, decizia vizează orice partid care va permite un comportament similar celui al partidului declarat recent neconstituțional”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

O organizaţie a solicitat să fie revăzut proiectul

Asociaţia pentru drepturile omului Promo-Lex a recomandat autorilor proiectului de lege să modifice conţinutul. „Considerăm judicioase propunerile de modificare a Legii privind partidele politice, care stabilesc interdicția utilizării atributelor partidelor politice declarate neconstituționale, precum și modificarea/elucidarea procedurii ulterioare de lichidare a partidului politic, ca urmare a declarării neconstituționale a acestuia. Totuși, propunerea de modificare a Codului electoral, și anume completarea listei restricțiilor dreptului de a fi ales cu încă un temei, necesită a fi consultată pe larg cu partidele politice și actorii interesați,  supusă expertizei juridice, și consultată cu Comisia de la Veneția. Faptul că interdicția în cauză a fost introdusă cu puțin timp înainte de scrutin, într-un moment în care numărul voturilor pentru partidul aflat la putere era în declin, este un indiciu suplimentar al caracterului disproporțional al acestei măsuri”, se arată într-un comunicat al organizaţiei. .

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că, luna trecută, Curtea Constituţională de la Chişinău a decis scoaterea în ilegalitate a Partidului Şor. Atât Ilan Şor, cât şi persoanele din anturajul său, au fost incluse în listele de sancţiuni ale SUA , Uniunii Europene.

La o săptămână, Ilan Şor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în frauda bancară, a anunţat lansarea unui nou proiect politic,blocul „Şansă, Obligaţii şi Realizări – Ş.O.R.”.

Fugarul din Israel a adăugat că noua sa formaţiune nu va avea un preşedinte, ci doar un coordonator, care va fi chiar el. „Am decis că blocul nu va avea cap, va fi un coordonator, pentru că, în primul rând, coordonarea acțiunilor, luarea deciziilor este importantă astăzi”, a argumentat Şor.

Ilan Şor este susţinut puternic de Federaţia Rusă, acesta şi susţinătorii săi promovând o politică agresivă pro-rusă şi antieuropeană.