Cercetătorii au descoperit fructul care te scapă de depresie, dacă este consumat zilnic. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, dar și alte beneficii pentru sănătate.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Castilla din Spania a examinat datele a peste 13.500 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani și a descoperit care este fructul care îi poate scăpa de depresie, potrivit unui studiu din Clinical Nutrition.
Cei care consumă zilnic doar 30 de grame de fructe în coajă, fie că sunt arahide, alune, fistic, migdale sau nuci, pot scăpa de depresie. Acestea au proprietăți antiinflamatorii pentru organismul uman.
Un risc mai mic de depresie
Studiul a arătat că un consum scăzut până la moderat de fructe în coajă, în special de nuci, – echivalentul a până la o porție de 30 g pe zi – a fost legat de un risc cu 17% mai mic de depresie în comparație cu cei care nu consumau aceste alimente.
„Descoperirile noastre subliniază încă un alt beneficiu al consumului fructelor în coajă, şi anume o scădere cu 17% a depresiei asociate cu consumul de nuci.
Acest lucru oferă o rațiune și mai puternică pentru ca oamenii să devină entuziasmați de consumul de fructe în coajă. Descoperirea principală este că un consum regulat de fructe în coajă este asociat cu un nivel scăzut până la moderat de a face depresie în comparație cu cei care nu consumă nuci.
Rezultatele noastre evidențiază rolul potențial al consumului de nuci ca un obicei alimentar sănătos pentru a preveni depresia la cei lipsiți de alți factori de risc cunoscuți pentru această afecţiune, cum ar fi obezitatea, comportamentele nesănătoase de viață, singurătatea și condițiile medicale”, a spus autorul studiului, Bruno Bizzozero-Peroni.
O porție de 30 de grame de nuci sau fructe în coajă este aproximativ echivalentul a 20 de migdale, 10 nuci braziliene, 15 bucăţi de caju, 40 de alune sau 30 de sâmburi de fistic, potrivit dailymail.co.uk.
Alimente care combat depresia
Consumul de fructe și legume poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate depresia, deoarece conțin antioxidanți, compuși care luptă cu radicalii liberi ce afectează celulele organismului și provoacă boli. Și antioxidanţii din ciocolata neagră au rol antiinflamator şi încetinesc producţia de cortisol.
Peștele gras (somon, macrou, hamsii, sardine, hering) este un alt aliment care ajută. Acești pești sunt bogați în acizi esențiali grași Omega-3 și pot ameliora simptomelor asociate depresiei.