Fructul care poate preveni apariția demenței. Descoperirea cercetătorilor
- Dosofteea Lainici
- 14 august 2022, 07:45
Mâncatul unei anumit fruct de pădure ar putea ajuta la dispariția demenței, susțin experții. S-a descoperit cum căpșunile, cel mai iubit fruct, protejează creierul de demență prin reducerea inflamației.
Cercetătorii au descoperit că adulții de peste 65 de ani care consumau în mod regulat fructul aveau mai puține proteine Tau în creier. Proteinele Tau ajută la transportul nutrienților dintr-o parte a creierului în alta. Proteinele Tau anormale sau deformate nu își pot face treaba și se consideră că sunt un factor de demență.
Fructul care te poate ajuta
Echipa de la Universitatea Rush din Chicago a sugerat că fructele de pădure pot avea un efect protector, deoarece conțin niveluri ridicate de pelargonidină. Compusul conferă căpșunilor culoarea roșie și poate ajuta la reducerea inflamației. Dar cercetătorii au recunoscut că a fost dificil să se determine dacă căpșunile au declanșat îmbunătățirea sănătății creierului.
Acest lucru se datorează faptului că studiul a fost observațional - ceea ce înseamnă că nu a putut spune dacă rezultatul se datora altor factori - și a avut o dimensiune mică a eșantionului. Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, a analizat creierul a 575 de participanți decedați, dintre care niciunul nu avea demență.
Participanții, care aveau o vârstă medie de 91 de ani, au completat jurnalele alimentare timp de două decenii înainte de a muri. Ei au fost testați și asupra abilităților cognitive în același timp. Rezultatele post-mortem au arătat că dintre grupul care a mâncat cele mai multe căpșuni, s-a găsit cea mai mică cantitate de proteine Tau.
Autorii studiului au mai spus că nu au găsit nicio asociere între nivelurile de proteină Tau și cei care au avut gena APOE-4, despre care se crede că ar crește riscul bolii. Profesorul Puja Agarwal, autor al studiului și epidemiologul nutrițional Rush, a spus: „Deși pelagonidina ar trebui examinată pentru rolul lor în menținerea sănătății creierului la adulții în vârstă, aceasta oferă o schimbare simplă pe care oricine o poate face în dieta lor”.
Semnele demenței
Între timp, un studiu publicat luna trecută a constatat că exercițiile regulate și obiceiurile zilnice, cum ar fi îndeplinirea treburilor casnice și vizitarea familiei și a prietenilor, sunt modalități bune de a reduce riscul de demență. Aceste rezultate au urmat alte concluzii dintr-un alt studiu conform căreia alimentele ultraprocesate pot crește semnificativ riscul de a avea demență.
Demența este un termen general folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mentale a unei persoane care este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi. În prezent, este considerată a doua cauză de deces în Marea Britanie, urmată îndeaproape de bolile cardiace ischemice.
Unele semne de avertizare timpurie ale demenței includ: lentoare a gândirii, dificultăți de planificare, probleme de limbaj, probleme de atenție și concentrare, schimbări de dispoziție sau de comportament, potrivit The Sun.