Frigiderul, locul cu cele mai multe bacterii. Pe ce rafturi trebuie ținute alimentele

Trucul prin care afli dacă frigiderul încarcă factura. Cum reduci consumul. Sursa foto Arhiva EVZ

Frigiderul este locul unde se adăpostesc cele mai multe bacterii, iar oamenii trebuie să fie atenți pe ce rafturi pun alimentele și cum curăță fiecare compartiment.

Un studiu a arătat că frigiderul este locul unde se adăpostesc cele mai multe bacterii. Mai mult, sertarele de legume din frigider pot conţine un nivel al bacteriilor de 750 de ori mai mare decât cel considerat sigur, cu potenţiali „ucigaşi”, precum E.Coli 0157, salmonela şi listeria. Oamenii trebuie să curețe foarte bine frigiderul și să știe pe ce raft să pună mâncarea.

Potrivit Agenţiei de Standard a Alimentelor, în Marea Britanie, în jur de un milion de persoane se îmbolnăvesc de boli cu origine alimentară în fiecare an. Peste 500 de oameni au murit din cauza intoxicaţiei alimentare, iar această afecțiune apare din cauza murdăriei sau a produselor stricate.

„Înţelegerea modului corect de depozitare a alimentelor este parte integrantă a prevenirii intoxicării alimentare în casa fiecăruia dintre noi”, a declarat profesorul Tom Humphrey de la Institutul de Infecţii şi Sănătate Globală de la Universitatea Liverpool.

Cea mai întâlnită intoxicare este cea cu bacteria listeria, găsită de obicei în alimente precum brânză, carne, pateuri şi peşte afumat. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei. O soluție pentru a scăpa de bacteriile din frigider este să menținem temeperatura la o valoare constantă de 4 grade Celsius și să nu punem mâncarea caldă.

Sursa: Andrey Popov | Dreamstime.com

O altă soluție este să spălăm des frigiderul cu apă caldă şi dezinfectant. Evoluţia tehnologică a dus la apariţia frigiderelor care au funcţie antibacteriană, dar nu este suficient pentru a scăpa de probleme.

Cum să punem alimentele în frigider

Conform profesorului Humphrey, una din principalele cauze ale intoxicării alimentare este contaminarea încrucişată. Carnea crudă de pui nu trebuie aşezată pe un raft deasupra unei salate. El a mai declarat că toate tipurile de carne trebuie să fie puse pe rafturile de jos pentru a nu vă confrunta cu camfilobacter, una din principalele cauze de intoxicaţie alimentară în Marea Britanie.

Simptomele ei sunt crampe abdominale, febră şi diaree, potrivit Daily Mail.