Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că proiectul prin care se impune obligativitatea prezentării certificatul verde COVID-19 la locul de muncă este discriminatoriu în acest moment și va genera mai multe probleme decât rezolvări. Medicul a anunțat că a discutat și vor mai urma alte două runde de întâlniri cu reprezentanții IMM-urilor și a HoReCa, precum și cu reprezentanții organizațiilor de părinți și cu elevi astfel încât să se apeleze la cele mai eficiente soluții pentru gestionarea crizei COVID-19.
„O să vedem dacă este vorba despre un lockdown. Oricum, dacă discutăm despre un lockdown este vorba despre unul înțelept, dacă vreți. E foarte important lucrul ăsta”, a declarat Alexandru Rafila. Deputatul PSD a apreciat că populația refuză propunerea unei carantinări din cauza faptului că multe dintre măsurile propuse anterior au fost nepregătite, fiind anunțate pe ultima sută de metri, iar unele aspecte prevăzute erau inutile.
Alexandru Rafila critică deciziile „falimentare” luate în pandemie
„Cred că lucrul care a generat aceste întâlniri a fost foarte bine primit pentru că toată lumea e îngrijorată de situația în care ne găsim și încercăm să găsim o soluție pe care lumea să o înțeleagă, să o accepte și să o sprijine. Nu au existat niciun fel de consultări cu principalii actori din economie și societate.
Din păcate, aplicarea unor măsuri care nu sprijină populația, știți bine că s-au dovedit a fi falimentare. Încercăm să evităm acest lucru, să venim cu câteva lucruri concrete pe care să le dezbatem în Parlament sau să le oferim Guvernului, indiferent care este el, fie că e interimarul care a fost demis, fie că e unul nou, astfel încât să ajutăm să fie o solidaritate timp de 30 de zile să ne aducă într-o situație mai puțin gravă față de aceasta din momentul de față și să aducă și optimism oamenilor”, a spus medicul Alexandru Rafila.
„Un lockdown înțelept”. Ce restricții ar putea fi luate
Întrebat fiind dacă soluția ar putea fi reprezentată de o eventuală carantinare, deputatul PSD a subliniat că, în cazul în care se va lua o astfel de decizie, va fi vorba despre un „lockdown înțelept”.
„O să vedem dacă este vorba despre un lockdown. Oricum, dacă discutăm despre un lockdown este vorba despre unul înțelept, dacă vreți. E foarte important lucrul ăsta. Întotdeauna (n.r. când au fost situații de acest fel) a fost unul nepregătit, anunțat cu foarte puțin timp înainte și a avut incluse - că lumea de asta refuză această idee - foarte multe măsuri care s-au dovedit a fi nepotrivite. Gândiți-vă doar la limitarea accesului persoanelor vârstnice pe o anumită perioadă a zilei ca să-și procure lucrurile necesare. Nu cred că își mai au rostul (n.r. astfel de măsuri)”, a explicat medicul Alexandru Rafila.
Certificatul verde COVID-19 este discriminatoriu
În altă ordine de idei, deputatul PSD a spus că proiectul de lege 454/2021, respins în Senatul României miercuri, 27 octombrie, referitor la obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă, „generează inechități între diferite categorii de persoane”.
„Vă dau exemplul sistemului medical, unde aproximativ 20% nu sunt vaccinați și nu cred că România își permite să se lipsească de 40.000 de oameni care fac parte din sistemul medical. Trebuie să discutăm cu toate părțile, nu să venim cu o măsură discreționară. Eu nu mă opun certificatului verde, el poate ajuta la stoparea tranzitului de persoane. Nu cred că acest proiect a fost cea mai fericită alegere pentru că generează tensiuni sociale și nu este momentul pentru așa ceva. Eu aș scrie din nou proiectul de lege pentru că decât să corectezi un proiect scris prost, mai bine am face altul”, a conchis Alexandru Rafila.