Freedom House: România, între ţările libere

Freedom House: România, între ţările libere

România este cuprinsă în categoria ţărilor libere, conform raportului anual al organizaţiei americane Freedom House, care studiază nivelul libertăţilor politice în 193 de ţări şi regiuni din întreaga lume.

România este inclusă în categoria ţărilor unde libertăţile cetăţenilor şi drepturile politice sunt respectate, catalogând nivelul de respectare al acestora la 2 pe o scară de la 1 la şapte, unde 1 reprezintă cel mai înalt grad de respectare.

Libertăţile politice globale, în scădere

Libertăţile politice au scăzut în lume pentru al treilea an consecutiv, Rusia şi Grecia înregistrând regrese din cauza incidentelor politice, în timp ce Irak şi Malaezia au progresat mulţumită pluralismului, a anunţat, astăzi, o organizaţie pentru drepturile omului din Statele Unite ale Americii.

Rusia, acuzată de organizarea unor alegeri "care nu au fost nici libere şi nici corecte", şi ţările vecine influenţate de Rusia, care au fost sfâşiate de neînţelegeri interne în urma revoluţiilor paşnice, au condus tendinţa de scădere, a anunţat raportul anual al organizaţiei Freedom House. Grecia a pierdut din pricina revoltelor din luna decembrie şi a "neputinţei" guvernului de a le controla, a anunţat grupul pro-democratic într-un comunicat eliberat la Taipei.

Irakul, în ciuda anilor de nelinişte care au urmat războiului cu forţele conduse de Statele Unite, a urcat în clasament datorită îmbunătăţirii securităţii şi a aportului politic crescut al musulmanilor suniţi. Progresul Malaeziei se datorează rezultatelor bune obţinute de opoziţie la ultimele alegeri.

Coreea de Nord, ţara cu cele mai puţine libertăţi politice

Organizaţia Freedom House a prezentat raportul la Taipei deoarece consideră Taiwanul o regiune independentă a Asiei, unde doreşte să promoveze democraţia. "Deşi regresul din 2008 nu reprezintă un declin substanţial pentru majoritatea ţărilor, scăderile au fost numeroase şi au afectat majoritatea regiunilor", se menţionează în comunicatul grupului, care prezintă 34 de scăderi şi 14 îmbunătăţiri.

Finlanda conduce în topul libertăţilor politice, iar Coreea de Nord este ultima dintre cele 193 de ţări şi regiuni studiate. Cele două naţiuni şi-au păstrat locurile pe care le ocupau în 2007. China s-a clasat printre ultimele ţări pentru că, în loc să îmbunătăţească drepturile omului şi democraţia înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din vara trecută, a arătat lumii "un spectacol totalitarist", a anunţat Freedom House.

Ne puteți urmări și pe Google News