Fraude cu fonduri UE de miliarde de euro, în 2009. 5% din plăţile UE au fost incorecte
- Adam Popescu
- 9 noiembrie 2010, 18:45
Comisia Europeană a retras fonduri europene de 3,3 miliarde euro, anul trecut, în creştere faţă de 2008, când recuperările şi corecţiile financiare confirmate sau decise s-au cifrat la 2,9 miliarde euro, anunţă Comisia Europeană (CE), într-un comunicat de presă.
Creşterea sumei recuperate "demonstrează hotărârea Comisiei de a proteja bugetul UE în perioadele de austeritate financiară", se arată în informarea CE.
Este al treilea an consecutiv în care conturile anuale ale UE au primit aviz favorabil de la auditorii externi. În privinţa plăţilor, evaluarea indică o îmbunătăţire datorată scăderii numărului erorilor constatate în cazul ajutoarelor acordate regiunilor UE.
"În contextul economic actual, cetăţenii au nevoie de garanţii mai ales în ceea ce priveşte gestionarea eficientă şi utilizarea eficace a fondurilor UE. Acest lucru reprezintă o prioritate absolută a Comisiei", a declarat Algirdas Å emeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.
5% din plăţile UE, incorecte Rata de eroare pentru cheltuielile UE s-a situat la sub 5%. Adică, 5% din fondurile europene luate de statele membre au fost fraudate în 2009. Pe de altă parte, cel puţin 95% din totalul plăţilor efectuate în 2009 au fost corecte, precizează CE. Este cel mai bun rezultat înregistrat de CE până în prezent.
În ceea ce priveşte ajutoarele pentru agricultură, situaţia a rămas stabilă în ultimii ani. În acest sector, nivelul de eroare oscilează în jurul pragului de 2%.
Acesta este un rezultat foarte bun, având în vedere complexitatea şi diversitatea subvenţiilor agricole, plătite direct milioanelor de fermieri din întreaga Europă, sunt de părere experţii europeni.
Soluţii pentru mai puţine erori Pentru a preveni situaţiile de fraudă, Comisia încearcă să simplifice normele financiare. În prezent, Parlamentul European examinează o nouă propunere de simplificare a procedurilor de acordare a subvenţiilor şi contractelor.
Transparenţa plăţilor reprezintă o altă modalitate de a îmbunătăţi calitatea cheltuielilor UE.