Fraudarea alegerilor din Prahova a ajuns în instanță. Furtul de voturi de la Sectorul 1 stă încă închis în dosarul procurorilor

Fraudarea alegerilor din Prahova a ajuns în instanță. Furtul de voturi de la Sectorul 1 stă încă închis în dosarul procurorilorDosar penal Sursa foto: EVZ

Fraudarea alegerilor din Prahova a ajuns în instanță. Furtul de voturi de la Sectorul 1 stă încă închis în dosarul procurorilor

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu și alți 26 de inculpați au fost trimiși în judecată, vineri, 30 iulie, în dosarul fraudării alegerilor locale.

Dosarul instrumentat la Parchetul Curții de Apel Prahova are același obiect ca și cel de la Sectorul 1, unde s-a reclamat că au fost furați saci cu voturi în favoarea actualei primărițe Clotilde Armand. Imaginile surprinse de camerele de luat vederi, în cazul din Capitală, au fost văzute de toată țara. Doar că procurorii bucureșteni n-au reușit încă să întocmească un rechizitoriu și să trimită dosarul la instanță.

Procurorii Parchetul de pe lâwngă Curtea de Apel Ploiești au reușit, însă, să finalizeze ancheta în dosarul fraudării alegerilor locale din comuna Ciorani, la doar o lună și jumătate de la ultimele percheziții.

Primarul Marin Voicu este cap de listă în grupul inculpaților deferiți justiției din care fac parte 12 angajați ai primăriei comunei Ciorani, rude și apropiați ai acestora.

Acuzațiile sunt de instigare la falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale în formă continuată, falsificarea documentelor și evidențelor electorale și complicitate la falsificare.

Procurorul a cerut strămutarea dosarului din teamă

Dosarul se va judeca pe fond la Judecătoria Buzău. Conform jurnaliștilor de la ziarulincomod.ro, acest lucru se petrece la solicitarea procurorului de caz, admisă de Curtea de Apel Ploiești. Cauza a fost trimisă spre judecată în alt județ, deși competența era la Judecătoria Mizil.

Procurorul a cerut acest transfer deoarece, așa cum evz.ro a scris într-un articol din iunie, chiar din sediul Judecătoriei Mizil au dispărut sacii cu buletinele de vot. Adică probe în dosarul de fraudă a alegerilor locale din Ciorani. Scandalos!

E impede că procurorul s-a temut ca să lase acest dosar în „paza” judecătoriei de unde cineva a furat.

Este important de știut că, în cadrul anchetei PCAP, patru inculpați au făcut acorduri de recunoaștere cu procurorul.

Ce s-a întâmplat la alegerile locale și cum s-a ajuns la dosarul penal

Ancehta în acest dosar a început în toamna anului trecut.  A fost reclamat furtul unor voturi chiar în seara alegerilor, de către un candidat la funcția de primar al comunei Ciorani. Așa cum s-a pornit ancheta și în cazul de la Primăria sectorului 1. Doar că în comuna Ciorani nu s-au făcut filmări.

Despre acest dosar se cunosc date de la începutul lunii martie. Atunci, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil a transmis un comunicat în care anunța că se fac cercetări în acest dosar de fraudă a alegerilor din comuna Ciorani. Se aduceau și precizări.

Procurorii din Mizil spuneau că buletinele de vot erau depozitate în arhiva Judecătoriei Mizil, care funcţionează într-o clădire proprietate a Primăriei Mizil, iar acestea au fost furate în seara zilei de 8 februarie. Deci, de la data reclamației candidatului (septembrie 2020) și până la comiterea furtului, procurorii nu prea făcuseră nimic.

Abia la data de 23 februarie, Poliția a fost sesizată asupra acestui furt, iar ancheta viza „săvârşirea faptelor de violarea sediului profesional şi sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil a anunțat pe 1 martie că face cercetări in rem în acest dosar penal, existând suspiciuni cu privire la faptul că, la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 organizate în Ciorani, s-au falsificat înscrisuri cu privire la rezultatul alegerilor. A intervenit Parchetul Curții de Apel Ploiești, a preluat dosarul și a început ancheta prin care să stabilească atât dacă s-a comis frauda electorală, dar și cum s-au furat sacii cu voturi în 8 februarie 2021.

Perchezițiile din luna iunie au dus la arestarea primarului

În 9 iunie, procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești au făcut mai multe percheziții.

Casa primarului din comuna Ciorani, precum și sediul primăriei au fost percheziționate, dar și alte 16 locații. Din cele 18 percheziții, 15 au avut loc în comuna Ciorani, iar alte trei în Ploiești.

Primarul Marin Voicu a fost reținut și ulterior arestat de instanță. După demersurile avocaților, edilul a fost eliberat și pus sub control judiciar.

Ne puteți urmări și pe Google News