Fraudă gravă la Bacalaureatul 2023. Ministerul anunță că l-a prins pe profesorul care a „scurs” subiectele

Bacalaureat . Sursa foto: Arhiva EVZ

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că persoana care a fotografiat subiectele de la Bacalaureat de la proba de Limba și Literatura Română și le-a urcat pe internet înainte ca examenul să înceapă a fost identificată. Este vorba de un profesor care riscă să fie cercetat penal.

Florian Lixandru a declarat că cel care a transmis subiectele de la proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat pe internet este un profesor care face parte dintr-o comisie de examinare. Secretarul de stat din Ministerul Educației a transmis că va fi deschisă o anchetă și cadrul didactic va suporta consecințele. În ceea ce privește scandalul generat de căutările online ale sintagmei „de bună seamă” în timpul examenului, Lixandru a spus că încă sunt făcute cercetări.Sintagma respectivă a fost căutată la câteva minute de la începutul probei, dar și cu o noapte înainte de examen. „Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”, a declarat Florian Lixandru fără să ofere alte detalii.

Scandal la examenul de Bacalaureat din acest an

Examenul de Bacalaureat din acest an nu a fost lipsit de scandaluri. Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că multe dintre fotografiile care au apărut în spațiul public cu subiectele de la Limba și Literatura română au fost făcute cu camere microscopice care au fost ascunse în nasturi. De asemenea, elevii au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii.

Ministrul a mai adăugat că integritatea examenelor de Bacalaureat a fost afectată de aceste situații. Subiectele de la toate probele de la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din acest an au fost postate pe grupuri de WhatsApp ale elevilor, la scurt timp de la începerea examenelor. Absolvenții de liceu cereau pe aceste grupuri rezolvările corecte pentru subiecte.

„În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale", a declarat ministrul Educației Ligia Deca.