Fraudă cu bani europeni la refacerea şcolilor
- Vladimir Tism ăneanu
- 2 octombrie 2010, 10:48
O licitaţie "cu cântec" de acum patru ani obligă Primăria Capitalei să restituie 5,2 milioane de euro către BEI.
O suspiciune de fraudă planează asupra Programului de reabilitare a unităţilor de învăţământ finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). După ce inspectorii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) au descoperit nereguli la o licitaţie organizată acum patru ani, BEI cere o parte din banii daţi cu împrumut Primăriei Capitalei.
Este vorba despre aproximativ 5,2 milioane de euro (4,7 milioane de euro din prima tranşă de împrumut plus 500.000 de euro reprezentând dobânda), care trebuie returnaţi instituţiei financiare până pe 20 octombrie.
Autorităţile române (Ministerul Finanţelor şi DNA) au început şi ele o anchetă, la cererea consilierilor generali ai Bucureştiului. Până una, alta, BEI invocă încălcarea "Angajamentului privind integritatea" şi cere, pe lângă suma precizată, ca cele 58 de şcoli care au mai rămas de reabilitat să fie finalizate până la sfârşitul anului viitor.
În caz contrar, programul "Reabilitarea Învăţământului" şi construirea staţiei de epurare Glina ar putea fi blocate. "Solicitarea BEI se bazează pe rezultatele unei misiuni de investigare a modului de atribuire a primului contract de lucrări din cadrul proiectului, pentru «un pachet» de 11 şcoli.
Această misiune s-a desfăşurat în aprilie 2010, fiind condusă de Inspectoratul General BEl, împreună cu OLAF şi un expert independent în achiziţii", au explicat consilierii.
Orice finanţare, blocată
Reprezentanţii municipalităţii susţin că nu mai există nicio problemă şi că programul va continua, însă sunt contrazişi de oficiali ai Ministerului Finanţelor.
"Cei care au făcut parte din comisia de licitaţie şi cei care au urmărit lucrările trebuiau să aibă grijă şi să raporteze, periodic, Ministerului Finanţelor cum evoluează acestea. Până nu a sesizat primarul general neregula, noi nu am ştiut nimic", au explicat surse din minister.
Pe de altă parte, viceprimarul Mircea Raicu susţine că vinovată de această situaţie este firma angajată să reabiliteze şcoliile. "Societatea General Construct& Consult a fost angajată să reabiliteze unităţile de învăţământ. A luat un avans, dar nu a făcut nicio lucrare. Când municipalitatea a vrut să execute scrisoarea de garanţie, pentru a recupera banii, s-a constatat că actul nu a vea acoperire. Scrisoarea a fost eliberată de o bancă mare, nu ştiu cum s-a putut acest lucru. Cert este faptul că, acum, dacă municipalitatea va respecta condiţiile băncii, programul va continua", a explicat viceprimarul.
În prezent, BEI a blocat orice finanţare acordată Bucureştiului, până la plata efectivă a banilor datoraţi de primărie. Cât priveşte frauda constatată, oficialii băncii i-au cerut primarului Sorin Oprescu să colaboreze cu autorităţile române şi cu cele europene pe perioada investigaţiilor şi a "eventualelor acţionări în justiţie a persoanelor vinovate".