Frăția militară Turcia-Rusia pune la încercare nervii lui Trump

Frăția militară Turcia-Rusia pune la încercare nervii lui Trump

Urmare a vizitei de marți a președintelui Recep Tayyip Erdogan în Rusia se deschide o nouă perspectivă de cooperare tehnico-militară bilaterală

Erdogan a adăugat că o decizie va fi luată după un „ultim cuvânt” din partea Statelor Unite privind participarea Turciei la programul F-35. Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Mark Esper, și-a clarificat poziția miercuri, spunând că Turcia își va primi F-35-urile doar dacă ar returna sistemul de apărare împotriva rachetelor S-400 în Rusia, scrie Al-Monitor.

Anterior, președintele american Donald Trump a putut vedea la știri că, în cadrul salonului aerian MAKS-2019 de la Moscova, Erdogan a fost filmat în timp ce-l întreba pe președintele rus Vladimir Putin dacă Ankara ar putea cumpăra avioanele rusești de generația a cincea Su-57. „Bineînțeles că da”, a răspuns liderul de la Kremlin, e drept, după o pauză.

Chestiunea este importantă. Moscova și Ankara au discutat de mult timp despre cumpărarea de avioane militare ruse. Aceste discuții s-au intensificat după suspendarea programului F-35 din SUA și vânzarea de către Rusia a sistemelor de rachete S-400 către Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp după întâlnirea dintre Putin și Erdogan, directorul Serviciului Federal Rus pentru Cooperare Tehnică Militară, Dmitri Șugaev, a declarat presei, în cadrul MAKS, că cele două țări discută despre vânzărea de avioane Su-35 - un concurent al avionului american F-35, de avioane Su-57, precum și sistemele de război electronice rusești. Ziarul rus Vedomosti a raportat că programul aerian al MAKS a fost „adaptat la specificul consultărilor ruso-turce pe probleme de aviație.

"Cu toții vedem că s-a exercitat o presiune fără precedent asupra Turciei, dar, din câte știu, Ankara a adoptat o poziție directă și consecventă" în ceea ce privește achiziționarea S-400, a declarat în iulie liderul gigantului Militar-industrialul rus Rostec, Serghei Chemezov. "Faptul că Turcia nu se apleacă sub presiunea aliaților săi din NATO atestă politica externă independentă a guvernului și președintelui turc”, a adăugat el.

Andrei Frolov, analist militar și redactor șef al ziarului rus Eksport Vooruzheni, a declarat că vizita lui Erdogan a facilitat cooperarea tehnico-militară între cele două țări, deși lucrurile erau puse la punct, iar momentul a coincis cu livrarea de către Moscova a celui de-al doilea lot de sisteme S-400. Vorbind despre alte contracte potențiale, Frolov a menționat o posibilă achiziție de sisteme de apărare aeriană „Vitiaz” și „Panțîr” , elicoptere de transport „Vitiaz” și aparate Su-35.

„Unele proiecte de co-dezvoltare sunt de asemenea posibile. Rusia ar putea ajuta Turcia să dezvolte TF-X, avionul turcesc de luptă experimental din a cincea generație turcă și, la rândul său, să împrumute tehnologii de producție de drone, precum și echipamente electronice", a spus el. În următoarele etape Șugaev se va întâlni în curând cu șeful sectorului turc al Apărării, Ismail Demir, pentru a discuta perspectivele viitoare de cooperare tehnico-militară.

"Este prea devreme să vorbim despre negocieri concrete privind contractele. Practica obișnuită arată că mai întâi avem nevoie de consultări", a spus Shugaev. El a menționat, de asemenea, că Moscova ar putea ajuta Ankara să-și creeze avionul de luptă de a cincea generație. Constructorul aeronautic ru MiG, prin directorul Ilia Tarasenko, a anunțat pe Facebook că Erdogan este interesat și de avionul de luptă multirol MiG-35.