Fratele lui Radu Mazăre iese din închisoare. Decizia este definitivă

Fratele lui Radu Mazăre iese din închisoare. Decizia este definitivă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Mazăre va fi eliberat din penitenciarul Poarta Albă după ce a executat doi ani din pedeapsa de trei ani primită pentru corupție. În 2022, el a fost condamnat într-un caz complex în care a fost implicat și fratele său, Radu Mazăre, alături de un alt personaj influent din lumea afacerilor.

Fratele lui Radu Mazăre iese din închisoare. Decizia e definitivă

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost eliberat condiționat după ce Tribunalul Constanța a menținut decizia Judecătoriei Medgidia. Aceasta sentință aduce o încheiere a perioadei de detenție pentru Mazăre, care fusese condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă.

Vineri, Tribunalul Constanța a decis să respingă contestația DNA împotriva hotărârii anterioare care permitea liberarea condiționată a lui Mazăre. Instanța a considerat că argumentele prezentate de procurorii DNA nu erau suficient de fundamentate pentru a modifica decizia luată de Judecătoria Medgidia în luna iunie.

Judecătoria Medgidia acordase liberarea condiționată lui Alexandru Mazăre pe baza evaluării condițiilor îndeplinite de condamnat. Această decizie a fost contestată de DNA, dar respinsă de Tribunalul Constanța, consolidând astfel libertatea condiționată a lui Mazăre și încheind procedurile legale în acest caz.

 Alexandru Mazăre, condamndat în dosarul campusului social Henri Coandă

În luna mai 2022, Alexandru Mazăre a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații în cadrul dosarului campusului social Henri Coandă. În același timp, el a primit o amendă penală de 5.000 de lei. Încă de la începutul acestei proceduri, Alexandru Mazăre a fost încarcerat în 10 mai 2022, marcând începutul executării pedepsei sale.

Decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a fost una semnificativă, determinând încetarea procesului penal împotriva fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, și a omului de afaceri Avraham Morgenstern, în contextul aceluiași dosar. Alexandru Mazăre a fost condamnat la trei ani de închisoare, având și obligația de a plăti o amendă penală. În prima instanță, toți cei implicați fuseseră achitați, dar apelul a adus schimbări majore în sentință.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea și amendă, Înalta Curte a dispus confiscarea sumei de 80.000 de euro de la Alexandru Mazăre, echivalent în lei conform cursului BNR de la data plății. De asemenea, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia, până la concurența aceleași sume de 80.000 de euro, pentru a asigura recuperarea prejudiciului stabilit de instanță.

Conform rechizitoriului procurorilor, în contextul proiectului de construire a campusului social „Henri Coandă”, Radu Mazăre a fost implicat într-o schemă de corupție în care Avraham Morgenstern a oferit 175.000 de euro pentru a obține contractul de construcție. Din această sumă, 95.000 de euro au fost transferați direct în contul personal al lui Radu Mazăre, iar restul de 80.000 de euro au ajuns în contul fratelui său, Alexandru Mazăre, deschis în Israel.

Vești proaste pentru Radu Mazăre. Revenirea în Madagascar se amână

 Radu Mazăre a fost și el eliberat în urmă cu trei luni

Radu Mazăre a fost eliberat condiționat în urmă cu peste trei luni, după ce a ispășit o parte semnificativă din pedeapsa de nouă ani primită în dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri și Polaris. El a fost încarcerat începând cu mai 2019, după ce a fost adus din Madagascar, unde fugise în 2017 pentru a-și ascunde activitățile ilegale. Mazăre a fost condamnat pentru implicarea sa în scheme de retrocedare frauduloasă și pentru faptele sale din dosarul Polaris.

În perioada detenției sale, Radu Mazăre a solicitat eliberarea condiționată după cinci ani de încarcerare, conform legii. Cererea inițială a fost respinsă de Judecătoria Sector 4, dar el a avut dreptul să depună o nouă solicitare după un interval de nouă luni, la începutul anului 2025. Mazăre a contestat decizia negativă la Tribunalul Ilfov, în speranța de a obține o nouă evaluare favorabilă a situației sale.

Deși a solicitat eliberarea, nici Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, unde a executat pedeapsa, nu a considerat că Radu Mazăre merită să fie eliberat condiționat. Comisia a evidențiat că infracțiunile comise de fostul edil reflectă o „perseverență infracțională”, ceea ce a influențat decizia privind eliberarea sa anticipată.