Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat pe 31 martie că Franța va livra Ucrainei sute de vehicule blindate vechi, precum și noi rachete sol-aer pentru războiul împotriva Rusiei.
Franța va oferi Ucrainei un lot de transportoare blindate
Într-un interviu acordat La Tribune Dimanche, Lecornu a spus că președintele Emmanuel Macron – în urma discuțiilor cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski – i-a cerut să pregătească un nou pachet de ajutor, care va include echipamente franceze vechi, dar încă funcționale.
„Armata ucraineană trebuie să apere o linie de front foarte lungă, care necesită vehicule blindate; acest lucru este absolut crucial pentru mobilitatea trupelor și face parte din cererile ucrainene”, a declarat el pentru ziar.
El a spus că Franța urmărește să furnizeze sute de transportoare de trupe VAB ( Véhicule de l'Avant Blindé ) pentru trupele ucrainiene din prima linie, începând cu sfârșitul lui 2024 și începutul lui 2025.
Armata Franței își înlocuiește treptat miile de VAB, care au intrat în funcțiune pentru prima dată la sfârșitul anilor 1970, cu un nou transportator de trupe multirol.
Apărare sol-aer
Lecornu a mai adăugat faptul că Franța se pregătește să furnizeze către Ucraina un nou lot de rachete sol-aer Aster 30 pentru sistemele de apărare aeriană SAMP/T MAMBA și că Franța dezvoltă muniții operate de la distanță, pentru a le furniza Ucrainei încă din vara anului 2024.
Aster 30 poate intercepta avioane de război, drone și rachete de croazieră pe o rază de 120 km.
„Ucraina are o nevoie urgentă de apărare sol-aer mai bună... Rusia își intensifică atacurile, în special asupra civililor și a infrastructurii civile”, a spus el.
O nouă formă de Război Rece
Ministrul Lecornu a mai spus în interviul acordat ziarului francez că „Odată cu invazia rusă a Ucrainei, la amenințarea teroristă s-a adăugat o nouă formă de Război Rece: un război convențional la porțile Europei care se bazează pe o nouă trăsătură, aceea a hibridității (obiecte civile deturnate în scopuri militare, atacuri cibernetice, șantaj cu resursele de energie și materiile prime agricole, militarizarea spațiului și a lumii subacvatice etc.). (...) Trebuie să fim pregătiți să răspundem la aceasta, iar acesta este sensul reînarmarii efectuate din 2017 (de Franța, n.e.)”.