Franţa şi Italia cer reforma Schengen, pentru stoparea imigranţilor

Franţa şi Italia cer reforma Schengen, pentru stoparea imigranţilor

Parisul şi Roma au cerut UE, printr-o scrisoare adresată Comisiei şi Consiliului European, să examineze posibilitatea reintroducerii temporare a controalelor la frontierele interne ale statelor membre. Cele două ţări sunt îngrijorate de numărul mare de imigranţi nord-africani sosiţi în ultimele luni în Europa, în special în Italia. Premierul italian Silvio Berlusconi şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care s-au întâlnit azi la Roma, au anunţat că au o poziţie comună pe tema imigraţiei ilegale şi că doresc schimbarea regulilor care guvernează zona Schengen.

Agenţia de presă AdnKronos, citată de Agerpres, relatează că propunerea formulată de Roma şi Paris priveşte întregul sistem al frontierelor, în vederea extinderii spaţiului Schengen”. Italia şi Franţa vor atât posibilitatea de a restabili mai ușor controalele la frontierele interne, cît și întărirea controalelor la frontierele externe cu ajutorul agenţiei europene Frontex. Conţinutul scrisorilor va fi dezbătut la reuniunea Comisiei Europene din 4 mai, dar şi la Consiliul European din 24 iunie.

Poziţia Franţei a fost exprimată încă de duminică de ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez. Acesta a declarat într-un interviu acordat săptămânalului Journal du dimanche că Franţa vrea să doteze spaţiul Schengen cu o „frână de ajutor în caz de criză majoră” şi să poată restabili controalele la frontierele interne în caz de aflux masiv al migranţilor la porţile UE.

Propunerea nu reprezintă „o retragere din spaţiul Schengen, aceasta nu ar avea sens, ci de a lucra cu partenerii noştri la o nouă clauză. Franţa vrea să poată restabili controalele la frontiere în caz de aflux major la porţile UE”, a insistat Wauquiez.

Italia face faţă unui aflux de peste 20.000 de imigranţi tunisieni, debarcaţi pe mica insulă Lampedusa după revoluţia tunisiană. În timp ce regula este ca prima ţară de intrare să administreze populaţiile migrante, Parisul a reproşat autorităţilor italiene că vor să se debaraseze de imigranţii tunisieni acordându-le permis de sejur pentru şase luni şi deschizându-le astfel calea pentru pătrunderea în Franţa.

Summitul de la Roma a oferit o ocazie pentru calmarea dispeutelor izbucnite în ultimele săptămîni pe această temă. Declaraţia italo-franceză cu privire la Africa de Nord şi în special, Libia, propune mai multă cooperare şi ajutoare suplimentare pentru dezvoltarea ţărilor vizate, în schimbul controlului imigraţiei clandestine din partea respectivelor state africane.

Ne puteți urmări și pe Google News