Franța și Germania se încaieră pe exporturile de armament
- Tudor Borcea
- 25 ianuarie 2019, 09:14
O dispoziție prevăzută în articolul 4 din tratatul franco-german, recent semnat la Aachen, riscă să strice brusc prietenia dintre Merkel și Macron
Pentru că această dispoziție stipulează că Franța și Germania ”vor elabora o abordare comună în materie de export de arme și în ceea ce privesc proiectele comune”. Cel puțin oficial, pentru că în realitate lucrurile stau puțin altfel. Guvernul german urmeză o politică foarte restrictivă în materie de exporturi de echipamente militare. Nu și în cazul Franței, chiar dacă licențele de export fac obiectul unei evaluări aprofundate înainte să fie acordate. În timpul dezbaterii cetățenești organizate după semnarea tratatului de la Aachen, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au admis, de altfel, o ”diferență de sensibilitate” între Germania și Franța în cazul vânzărilor de armament. ”Este adevărat că nu avem aceeași politică și, de altfel, este un punct la care am lucrat mult pentru a-l clarifica pentru că, dacă nu există o aliniere adevărată între noi nu poate exista nici o industrie de apărare reală între noi”, a explicat Macron. ”Convergența este uneori dificilă dar necesară”, sublinia anterior Angela Merkel.
Berlinul, chemat în justiție de producători
Cazul Arabiei Saudite este un exemplu al acestei diferențe de abordare între Paris și Berlin. După asasinarea jurnalistului saudit Jamal Kashoggi, în octombrie anul trecut, guvernul german a deciz că nici o licență de export de armament nu va fi emisă către Riyad și că livrările deja aprobate vor fi suspendate. Berlin a mers mai departe, cerându-le altor țări din Uniunea Europeană să facă la fel. Ceea ce l-a iritat pe Macron. ”Este pură demagogie să afirmi că vei opri vânzările de arme” către Arabia Saudită, a lansat președintele Franței. Aceste exporturi ”nu au nimic de-a face cu Jamal Kashoggi, nu trebuie confundate lucrurile”, a adăugat Macron. Dar decizia Berlinului a iritat și grupul german Rheinmetall, specialist în armament terestru și apropiat al SAMI (Saudi Arabian Military Industrie). Rheinmetall ia în calcul să atace în justiție guvernul german din cauza acestui embargo pe armele destinate Riyadului. Rheinmetall intenționează să solicite despăgubiri, deoarece decizia guvernului german cuprinde și exporturile pe care le-a aprobat deja. Rheinmetall, din ce în ce mai ofensiv în ultimul timp, este singurul producător german de profil care ia în calcul un astfel de demers. Restul producătorilor de armament speră că această criză se va calma pe termen mediu și nu vor să-și compromită relațiile cu guvernul.