În Franța, sărăcia lasă un milion de copii înfometați: Mama mea nu are bani pentru biscuiţi şi cereale la micul dejun

În Franța, sărăcia lasă un milion de copii înfometați: Mama mea nu are bani pentru biscuiţi şi cereale la micul dejun

Odată cu apariția mișcării „Vestele Galbene” din Franța - care a început în octombrie anul trecut și continuă până astăzi - activiștii și analiştii francezi au început să reevalueze starea veniturilor și a sărăciei în Franța. Președintele Emmanuel Macron a fost impresionat de criză, anunțând imediat micul dejun gratuit în zonele mai sărace ale ţării.

În fața strălucirii camerelor de televiziune, elevii primari au clătinat din cap când miniștrii și reporterii guvernamentali au vrut să știe dacă au servit micul dejun înainte de a veni la școală. 

- "De ce nu sunt biscuiți sau cereale în dulap acasă?", a fost întrebată o fetiță.

- "Pentru că mama mea nu are bani", a răspuns ea.  

Exemple asemănătoare de sărăcie pot fi găsite în întreaga lume. Dar acest dialog a avut loc într-o școală din Franța, care are cea de-a șaptea cea mai mare economie din lume și cea de-a treia ca mărime din Uniunea Europeană, după Germania și Marea Britanie.  

Pe fondul unui sentiment național de rușine că până la un milion de copii francezi încep de multe ori cursurile pe stomacul gol, președintele Emmanuel Macron a fost stimulat în acțiune și a anunțat un program de mic dejun gratuit în zone mai sărace. 

O schemă pilot pentru micul dejun gratuit a început luna trecută, acoperind școlile din zonele "prioritare" din opt dintre cele 30 de instituţii ale Franței (divizii regionale educaționale). Acesta va fi extins în țară în ansamblu începând cu luna septembrie 2019, la un cost de 12 milioane de euro (49,5 milioane de euro) pe an.  

Primarii s-au plâns, potrivit thenational, că consiliile lor vor trebui să suporte o parte din costuri, amenințând alte servicii locale care trebuie să le îndeplinească. Dar obiecția lor a fost catalogată ca fiind un "pretext" (unul politic).  Christelle Dubos, consilier al ministrului Sănătăţii  care a dezvăluit numărul copiilor care sosesc nemâncaţi la școală (unul din zece fiind flămând), insistă că inițiativa este vitală. "Un astfel de copil nu are aceleași capacităţi de învățare ca un coleg de clasă care începe ziua cu stomacul plin" 

Însoțit de colegul său guvernamental într-o vizită la școala Jean-Rostand din Pont-Sainte-Maxence din nordul Franței, ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat: "Am decis că trebuie făcut ceva de urgenţă".