Evenimentul Zilei > International > Franţa. Primul sondaj pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale: iată cum se mută voturile pentru noul chiriaş de la Élysée.
Franţa. Primul sondaj pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale: iată cum se mută voturile pentru noul chiriaş de la Élysée.

Franţa. Primul sondaj pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale: iată cum se mută voturile pentru noul chiriaş de la Élysée.

La balotaj se vor lupta, aşa cum se ştie deja, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. În sistemul de vot francez cântăresc (şi nu puţin) indicaţiie de vot ale învinşilor din primul tur care în fapt pot îndruma proprii electori către unul dintre cei doi candidaţi. Şi astfel, în acest arc de două săptămâni, intră în joc o adevărată mutare de preferinţe către Macron sau Le Pen de o parte dintre electorii lui Melanchon, Fillon şi Hamon.

Şi astfel cei ce se ocupă de sondaje încep să facă primele estimări asupra scenariilor posibile de pe 7 mai. Potrivit unei relevări IFOP, 51% dintre electorii lui Melenchon ar trebui să voteze Macron, 12% pe Marine Le Pen şi 37% s-ar abţine.

Mai divizată, dar tot în favoarea ex bancherului şi fostului ministru, este masa de susţinători ai lui Francois Fillon: 42% intenţionează să-l voteze pe Macron, 31% pe Le Pen şi 27% se vor abţine.

Apoi, 69% dintre votanţii socialistului Hamon ar intenţiona să voteze pe Macron, 5% pe Le Pen şi 26% se vor abţine. Atât Fillon cât şi Hamon au făcut apel la electorii lor să-şi dea voturile lui Macron.

Unicul care nu s-a exprimat şi care a lăsat libertatea de vot susţinătorilor a fost Melanchon. În 2002, Jean-Marie Le Pen, tatăl actualului lider al Frontului Naţional, a reuşit surprinzător să ajungă în turul II în dauna candidatului socialist Lionel Jospin. In turul II, a învins atunci Jacques Chirac cu 80% din voturi, potrivit  analiştilor francezi care, aseară într-o emisiune de dezbatere pe această temă, au dat şanse maxime de izbândă lui Marcon,

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: