Într-o scrisoare, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAM), raportează că medicii ar fi plătiţi pentru fiecare adăugare de pacienţi în baza de date a persoanelor vaccinate.
Pe platforma „SI Vaccin Covid”, practicienii vor trebui să introducă informaţii despre consultaţia prealabilă injectării vaccinului şi despre vaccinul injectat. Fişierul „SI Covid Vaccine”, lansat pe 4 ianuarie pentru a asigura eficacitatea campaniei de vaccinare în Franţa, va încuraja medicii să-şi dea silinţa pentru a injecta cât mai multe persoane.
Acest lucru este sugerat de postările distribuite de câteva mii de ori pe Facebook şi Twitter, care explică faptul că „medicii vor primi o primă de ,,5,40 euro” pentru orice vaccinare introdusă în această bază de date. „5,40 euro pentru a crea un apartheid al celor nevaccinaţi care vor deveni sub-cetăţeni”, scrie indignat, de exemplu, de un utilizator de internet.
Totul se bazează pe scrisoarea trimisă medicilor de către directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Thomas Fatôme
În scrisoare, el explică faptul că „se stabileşte o remuneraţie pentru vaccinarea cu o cotă forfetară plătită a posteriori pentru fiecare vaccin efectuat”. Aceasta, în valoare de 5,40 euro, se adaugă celor 9,60 euro plătiţi pentru injectarea în sine a serului. Scrisoarea specifică faptul că această remuneraţie va fi „efectuată o singură dată pe lună.
Totul este acoperit 100% de asigurările de sănătate, astfel încât pacientul nu are nimic de plătit. Contactată de Le Parisien, CNAM confirmă autenticitatea acestei scrisori „adresată medicilor” în „28 și 29 decembrie 2020”. Această remuneraţie nu este totuşi „secretă”, aşa cum sugerează unii utilizatori de internet.
Într-o postare publicată pe 29 decembrie pe site-ul său web, CNAM explică în detaliu remuneraţia medicilor legată de vaccinare, menţionând clar implementarea acestui pachet excepţional. Datele care fac obiectul confidenţialităţii medicale, scopul acestei remuneraţii, este de a încuraja oamenii din sistemul medical să păstreze actualizat dosarul „SI Vaccine Covid”, astfel încât autorităţile să poată urmări cel mai bine progresul campaniei de vaccinare, detaliază CNAM.
Acest lucru ar putea fi, de exemplu, utilizat pentru a simplifica raportarea reacţiilor adverse
Concret, practicienii vor trebui să introducă în această bază de date informaţii despre consultaţia pre-vaccinare şi despre vaccinul injectat. Aceste date se referă la pacient (numele sau vârsta acestuia, eventual), dar şi numărul lotului vaccinului utilizat sau datele de administrare a primei şi a celei de a doua doze. „Muncă suplimentară” care necesită mult timp, practicată de medici, iar „stimularea în aceste condiţii este legitimă”, specifică CNAM, cea mai implicată în această campanie de vaccinare „fără precedent”, scrie Le Parisien.