Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a apreciat că este o grupare „deosebit de agresivă, ca să nu spun mai mult”.
Guvernul Franţei va decreta miercuri dizolvarea mişcării ultranaţionaliste turce „Lupii gri”, a anunţat luni Darmarin.
Creată la sfârșitul anilor 1960 de colonelul Alparslan Türkes, organizația „Lupii gri” este la origine aripa paramilitară a MHP, un partid neofascist și ultra-naționalist din Turcia. „Lupii gri” sunt cunoscuți pentru acțiunile lor violente din anii 1970, în plin Război Rece, împotriva intelectualilor și a mișcărilor comuniste și de extremă stânga.
Audiat în Adunarea Naţională, Darmanin a precizat că în 15 zile va fi examinată şi dizolvarea Colectivului Împotriva Islamofobiei în Franţa (CCIF), anunţată după asasinarea profesorului Samuel Paty în 16 octombrie.
Profesorul Paty a fost decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, în apropiere de Paris, de către un tânăr musulman de origine cecenă, pe motiv că le arătase elevilor, la o lecţie despre libertatea de exprimare, caricaturi cu profetul Mahomed.
Deciziile Consiliului de Miniştri de la Paris vor fi luate în contextul unor tensiuni diplomatice cu Turcia, în legătură cu tratamentul aplicat musulmanilor în Franţa.
„Lupii gri” au fost incriminaţi pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon. Conflictul dintre turci şi armeni s-a intensificat după izbucnirea conflictului din Nagorno Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, în care partea azeră este susţinută de Turcia, scrie Agerpres.
Miercurea trecută, forţele de ordine au intervenit la Decines-Charpieu pentru a împiedica circa 250 de turci să îi atace pe armeni. Cu câteva ore înainte, o încăierare între membri ai celor două comunităţi se soldase cu patru răniţi, din care unul în stare gravă.
Sâmbătă noaptea, memorialul genocidului şi Centrul Naţional al Memoriei Armene de lângă Lyon au fost profanate, iar pe clădiri a apărut inscripţia „Lupilor gri”
Gruparea este cunoscută ca apropiată de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care şi-a exprimat recent îndoieli privind „sănătatea mintală„ a omologului său francez, Emmanuel Macron.
„Lupii gri”, susținuți indirect de Erdogan, au ajuns cunoscuţi în deceniile 1970-1980, în urma unor acţiuni violente împotriva militanţilor de stânga. Ei folosesc ca semn de recunoaştere un gest al mâinii cu degetul mare împreunat cu mijlociul şi inelarul.
În 1981, unul dintre membrii „Lupilor gri” a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în Piața Sf. Petru din Vatican.
„În anii ’90, „Lupii gri” au fost asociați cu statul profund din Turcia: rețele clandestine care s-au infiltrat în aparatul de stat reunind activiști de extremă dreapta, foști soldați și membri ai mafiei”, a spus Didier Biillon, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS), un think-tank francez.
Foto: Facebook