Franța a condamnat vineri, 7 ianuarie, lansarea unei rachete caracterizate de Coreea de Nord ca fiind hipersonică, prin care s-au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Este a doua oară când Phenianul anunță un tir cu această armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene, despre care se susține că este necesară pentru ca statul să se apere de o eventuală invazie americană.
Franța face apel la Coreea de Nord să pună capăt programului său de arme de distrugere în masă și vectorilor acestora, care amenință pacea și securitatea regională și internațională, și să respecte obligațiile Consiliului de Securitate al ONU, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Paris.
Franța acuză Coreea de Nord de amenințarea păcii internaționale
Autoritățile franceze „subliniază hotărârea de a urmări - împreună cu partenerii săi - obiectivul denuclearizării totale, verificabile și ireversibile a Coreei de Nord și de a încuraja dialogul între toate părțile, în special între Nord și Sud, pentru a atenua tensiunile regionale”.
Poziția Franței vine după ce Coreea de Nord și-a revendicat un al doilea test reușit al unei rachete hipersonice. Joi, autoritățile de la Phenian au făcut marele anunț, la câteva zile după ce liderul Kim Jong-Un a promis că își va consolida forțele militare în ciuda dificultăților legate de pandemie.
Phenianul își extinde programul nuclear
Lansarea de miercuri, primul test de armament cunoscut al Nordului în aproximativ două luni, indică faptul că țara va continua planurile de modernizare a arsenalului său și programului nuclear și de rachete, mai degrabă decât să se întoarcă în curând la negocierile de dezarmare.
Agenția oficială de știri Korean Central News Agency a declarat că Comitetul Central al Partidului Muncitorilor, aflat la putere, și-a exprimat „marea satisfacție” față de rezultatele testului de rachetă, care a fost observat de oficiali importanți din domeniul armamentului.
Kim Jong-Un nu-și uită țintele stabilite la început de an
Armele hipersonice, care zboară la viteze de peste Mach 5, adică de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, ar putea reprezenta o provocare crucială pentru sistemele de apărare antirachetă, datorită vitezei și manevrabilității lor.
Nu este clar dacă și cât de repede ar putea Coreea de Nord să fabrice o astfel de rachetă de înaltă tehnologie, dar aceasta se afla pe o listă de dorințe de active militare sofisticate pe care Kim a dezvăluit-o la începutul anului trecut, alături de o rachetă cu focoase multiple, sateliți spion, rachete cu rază lungă de acțiune cu combustibil solid și rachete nucleare lansate sub apă.