Franța începe relansarea economiei. Emmanuel Macron a anunțat care sunt primele măsuri

Franța începe relansarea economiei. Emmanuel Macron a anunțat care sunt primele măsuri

Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat că, începând de luni, în Franța intră în vigoare noi măsuri de relaxare a restricţiilor antiepidemice.

Potrivit președintelui francez, acest lucru este posibil, ca urmare a numărului relative mic de îmbolnăviri cu noul coronavirus. În acest context, începând de luni se vor deschide cafenelele și restaurantele din zona pariziană.

„Lupta împotriva epidemiei nu s-a terminat, dar sunt bucuros de această primă victorie împotriva virusului'', a spus Macron, în care a insistat pe redresarea economiei afectate de măsurile de izolare. El a promis în acest sens că preţul supravieţuirii companiilor şi al menţinerii locurilor de muncă nu va fi transferat asupra cetăţeanului prin introducerea de noi taxe, deşi a ţinut să precizeze că statul francez a cheltuit circa 500 de miliarde de euro pentru combaterea epidemiei COVID-19.

„Singurul răspuns este să construim un model economic nou, mai puternic, să muncim şi să producem mai mult, astfel încât să nu mai depindem de alţii'', a indicat liderul de la Elysee.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul de la Paris prognozează pentru anul acesta o contracţie de 11% a economiei franceze, iar criza provocată de pandemie a expus în cazul Franţei, şi al Europei în general, dependenţa de lanţurile de aprovizionare globale.

Pe de altă parte, Macron a anunţat în intervenţia sa că începând din 22 iunie prezenţa în şcoli şi licee va redeveni obligatorie, după ce în ultima vreme din cauza epidemiei aceasta devenise voluntară şi depindea de capacitatea instituţiilor de învăţământ de a aplica un riguros protocol sanitar.

El a anunţat şi sfârşitul interdicţiei pentru vizitele în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Ne vom regăsi din nou deplin Franţa'' şi „nu trebuie să ne fie ruşine de bilanţul nostru'', a susţinut Macron, un preşedinte adesea criticat pentru modul în care a gestionat această criză sanitară, de la începutul căreia aproape 157.000 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în Franţa, potrivit agerpres.ro