Acum 10 ani, candidatul socialist Lionel Jospin pierdea pe mâna sa lupta cu Jacques Chirac pentru preşedinţia Franţei, în urma unui atac la adresa acestuia.
În timpul unei discuţii informale cu jurnaliştii francezi, Jospin a afirmat că Jacques Chirac este "îmbătrânit, uzat, obosit" şi a fost sancţionat electoral pentru aprecierile sale, care au ajuns în spaţiul public.
Jospin nu a intrat în turul al doilea de scrutin, iar Chirac a câştigat prezidenţialele din 2002, învingându- l pe liderul naţionalist Jean-Marie Le Pen.
Acum, tabăra preşedintelui Nicolas Sarkozy speră ca istoria să se repete. La începutul lunii, cotidianul "Le Parisien" a scris că, într-o discuţie privată cu mai mulţi ziariştii, candidatul socialist François Hollande l-ar fi jignit pe actualul şef al statului, calificându- l drept "un tip jegos".
Atac şi contraatac la nivel înalt
"Este un indiciu al fragilităţii şi slăbiciunii", a replicat Nicolas Sarkozy, la scurt timp după presupusul atac venit din partea contracandidatului său.
Mai mulţi jurnalişti care au participat la discuţia cu Hollande susţin însă că declaraţiile socialistului au fost scoase din context. Acest lucru nu i-a împiedicat pe apropiaţii lui Sarkozy să îşi manifeste indignarea.
"Este scandalos. Nimeni din rândurile majorităţii nu l-a insultat pe François Hollande", a declarat ministrul de interne Claude Guéant. Unul dintre miniştrii francezi a confirmat, sub protecţia anonimatului, că riposta formaţiunii prezidenţiale Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) este dirijată de la centru.
"Totul se face la solicitarea preşedintelui. Suntem însărcinaţi de Sarkozy pentru a-l ataca pe François Hollande. Scopul este să-i slăbim poziţia înainte ca domnul Sarkozy să îşi anunţe oficial candidatura, la prezidenţiale", a precizat ministrul, citat de cotidianul "Le Monde".
La rândul său, Hollande a acuzat UMP de manipularea opiniei publice şi a negat categoric că l-ar fi jignit pe preşedinte. "Ajunge! Ce am să-i spun lui Nicolas Sarkozy îi spun public şi cu cuvintele mele, fără intermediari", a spus socialistul.
Şi purtătorul său de cuvânt, Najat Vallaud- Belkacem, a reacţionat vehement, acuzând "manipularea grosolană venită "din partea unui partid al cărui preşedinte s-a caracterizat, în ultimii ani, printr-o veritabilă vulgaritate".
Un "mini-tsumani parizian" şi efectele sale
Chiar dacă nu a folosit expresia "tip jegos", este evident că Hollande a vrut ca, prin cele spuse în discuţia cu ziariştii, să declanşeze un "mini-tsunami parizian", apreciază consultantul politic Jean-François Probst, unul dintre apropiaţii lui Jacques Chirac.
"Franţa se prezintă ca o ţară care vrea să dea lecţii de democraţie întregii lumi, lecţii de libertate a presei, de respectare a drepturilor omului. Dar, peste hotare, toată lumea se amuză pe seama orgoliului candidaţilor, a agitaţiei lui Nicolas Sarkozy şi a campaniei pentru alegerile prezidenţiale", susţine Jean-François Probst.
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, Hollande l-ar învinge pe Sarkozy atât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, programat pe 22 aprilie, cât şi în turul al doilea, care ar urma să se desfăşoare pe 6 mai. În bătălia decisivă, candidatul socialist este cotat cu 54% din intenţiile de vot, iar Sarkozy – cu 46%.
Sondajul a fost realizat între 4 şi 6 ianuarie pe un eşantion de 1.163 persoane înscrise pe listele electorale reprezentativ pentru populaţia franceză de 18 ani şi peste această vârstă.
"Ce am să îi spun lui Nicolas Sarkozy îi spun public şi fără intermediari, în faţa francezilor."
FRANCOIS HOLLANDE, candidat socialist


CANDIDAT. Hollande acuză puterea de manipulare
POZIŢIE
Ce spun alegătorii despre preşedinte
Aproximativ 65% dintre francezi au o părere proastă despre actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, relevă un sondaj comandat de NouvelObs.com. Preşedintele are o cotă de popularitate cu 7% mai scăzută decât luna trecută.
Pe de altă parte, cota de popularitate a premierului François Fillon s-a stabilizat la 42%. Rămâne de văzut daca aceasta va creşte în perioada următoare, când guvernul intenţionează să introducă o taxă pe valoarea adăugată (TVA) socială.
Măsura ar consta, în principiu, într-o relaxare a poverilor salariale şi patronale care apasă asupra întreprinderilor, pentru a le transfera asupra TVA.
"Trebuie să relaxăm presiunea asupra muncii şi trebuie să determinăm să contribuie financiar importurile care fac concurenţă produselor noastre cu mână de lucru ieftină’’, a declarat preşedintele Sarkozy, într-un mesaj televizat difuzat de Anul Nou.
Citiţi şi:

  • Sondaj în Franţa: Hollande ar câştiga prezidenţialele, dar Sarkozy a crescut cu 2%
  • Fotbalistul Eric Cantona vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Franța