“Condiţiile contractului prevăd posibilitatea amânării termenului pentru predarea de nave către partea care le-a comandat. Dat fiind actuala situaţie politică, partea franceză s-ar putea folosi de această posibilitate”, a spus interlocutorul agenţiei ruse.

Potrivit sursei citate, constructorii francezi de nave nu sunt pasibili de vreo amendă pentru o asemenea amânare.

Anterior, vicepremierul Dmitri Rogozin a anunţat că partea rusă a primit o invitaţie oficială de a veni la 14 noiembrie în Franţa, pentru ceremonie de predare către Rusia a primei nave purtătoare de elicoptere din clasa “Mistral”. Însă, a doua zi după această declaraţie ministrul de finanţe al Franţei, Michel Sapin, a subliniat că toate condiţiile care i-ar fi permis Franţei să livreze nava “nu au fost deocamdată întrunite”.

Ministrul apărării al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a anunţat că preşedintele Francois Hollande va lua până în noiembrie o decizie pe marginea livrării de nave “Mistral” părţii care a făcut comanda.

“Rosoboronexport” şi compania franceză DCNS au semnat un contract pentru construirea a două nave de război “Mistral” în iunie 2011. În septembrie, preşedintele Franţei a anunţat că decizia finală privind livrarea de nave “Mistral” Rusiei va fi luată la sfârşitul lui octombrie şi va depinde de evoluţia situaţiei din Ucraina. Francois Hollande a precizat că principalele momente în luarea deciziei vor fi respectarea regimului de încetare a focului şi acordului politic dintre părţile aflate în conflict în Ucraina.