Franța: actele rasiste și antisemite în creștere în școli. Număr alarmant înregistrat anul trecut

Franța: actele rasiste și antisemite în creștere în școli. Număr alarmant înregistrat anul trecutJandarmi francezi. Sursa foto: Pixabay

Franța. De trei ori mai multe într-un an: peste 3.600 de acte rasiste și antisemite au fost înregistrate la școală în anul școlar 2023-2024, după atacul fără precedent al Hamas din Israel de pe 7 octombrie 2023, potrivit cifrelor comunicate, joi, 3 octombrie, de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit ministerului, confirmând cifrele date de postul de radio RMC, 1.670 de acte cu caracter antisemit (injurii și violențe verbale sau fizice, inscripții antisemite etc.) și 1.960 de acte rasiste au fost semnalate pe parcursul întregului an școlar trecut pentru primul nivelul (grădinițe și școli elementare) și al doilea (colegii și licee).

"Declanșarea conflictului israeliano-palestinian din 7 octombrie 2023 și impactul acestuia în Franța trebuie, evident, luate în considerare în explicarea acestor cifre, care sunt în creștere bruscă față de anul precedent", a precizat ministerul pentru presă.

Noul ministru al educației naționale, Anne Genetet, care s-a întâlnit joi dimineață cu rectorii academiilor, le-a cerut acestora "cea mai mare vigilență și raportarea cât mai precisă a actelor antisemite – și mai larg a actelor sau discursurilor de ură – precum și sancțiuni echitabile și proporționale, pe lângă acțiunile de conștientizare și prevenire planificate de profesori", a mai arătat ministerul.

Explozia actelor antisemite în Franța

Într-un an, actele antisemite au crescut de peste patru ori, iar actele rasiste aproape s-au dublat. Pe parcursul anului școlar 2022-2023 au fost semnalate 400 de acte antisemite și 870 de acte rasiste, potrivit cifrelor comunicate de minister.

Deci în total, față de cele 1.270 de acte înregistrate în 2022-2023, numărul actelor rasiste și antisemite raportate aproape s-a triplat anul trecut.

În mai, Ministerul Educației Naționale a raportat 1.434 de acte rasiste și antisemite după 7 octombrie, dar aceste cifre au acoperit doar perioada din decembrie până în martie, a precizat acesta joi.

Ministerul arătase atunci că, potrivit feedback-ului de care dispune, conflictul israeliano-palestinian ar putea explica "o parte" din aceste fapte, "din cauza tensiunilor pe care le provoacă și a atmosferei care rezultă de aici, insultele fiind majoritare în faptele înregistrate".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / france24.com

Ne puteți urmări și pe Google News