Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în mass-media! Lovitură crâncenă pentru postul de televiziune. Trebuie să plătească o sumă halucinantă. Hotărârea este definitivă
Cutremur în mass-media! Lovitură crâncenă pentru postul de televiziune. Trebuie să plătească o sumă halucinantă. Hotărârea este definitivă

Cutremur în mass-media! Lovitură crâncenă pentru postul de televiziune. Trebuie să plătească o sumă halucinantă. Hotărârea este definitivă

Lovitură crâncenă pentru unul dintre cele mai populare posturi de televiziune. Trebuie să plătească o sumă uriașă de bani. În urma unei proceduri de arbitraj privat, postul Fox este obligat să plătească 179 de milioane de dolari actorilor şi producătorilor serialului „Bones” pentru o dispută asupra beneficiilor generate de această populară serie poliţistă, potrivit site-ului The Hollywood Reporter.

Arbitrajul este o formă de jurisdicţie alternativă la cea realizată prin intermediul instanţelor judecătoreşti, care are caracter privat şi poate soluţiona litigii apărute între părţile contractante. În cadrul acestei proceduri, părţile implicate se supun deciziei unui terţ, numit arbitru, luate în urma unei proceduri judiciare, din care rezultă o hotărâre definitivă şi obligatorie.

Cazul datează din 2015, când protagoniştii din „Bones”, Emily Deschanel şi David Boreanaz, au depus o plângere împotriva concernului 21st Century Fox pentru vânzarea serialului sub preţul pieţei, fapt ce i-a prejudiciat pe actori la momentul încasării beneficiilor generate de această producţie.

Plângerea foloseşte drept principal argument forma de organizare a 21st Century Fox, un mare concern mediatic cu afaceri atât în domeniul producţiei de conţinuturi audiovizuale cât şi în difuzarea acestora.”

Astfel, reclamanţii susţin că 20th Century Fox Television, care a produs „Bones” a vândut sub preţul pieţei difuzarea serialului pe Fox TV, o divizie de televiziune a concernului, sau pe Hulu, un serviciu de „streaming”, unde Fox este acţionar.

La plângerile depuse de Deschanel şi Boreanaz s-au adăugat ulterior şi cea a producătorului executiv al serialului, Barry Josephson, şi cea a scriitoarei Kathy Reichs, ale cărei cărţi autobiografice au fost sursă de inspiraţie pentru peliculă.

Arbitrajul a dat câştig de cauză solicitanţilor şi a obligat Fox la achitarea a 179 de milioane de dolari, acuzând totodată postul de practicarea de afaceri oneroase şi de false mărturii ale persoanelor chemate de Fox în sprijinul său, scrie Agerpres

La rândul său, Fox a respins categoric decizia arbitrajului, pe care o consideră „complet greşită”, precizând că va recurge la tribunale obişnuite pentru a „chestiona energic” această „injustiţie flagrantă”.