Fotografii vechi INCREDIBILE din ROMÂNIA. Presa străină în EXTAZ / GALERIE FOTO inedită
- Roxana Roseti
- 13 februarie 2014, 20:02
Publicaţia Time a scris în ediţia sa online despre o extraordinară colecţie de fotografii din România, Daily Mail la fel şi lucrurile nu se opresc aici.
Click aici pentru Galeria Foto Este vorba despre o extraordinară colecţie de imagini vechi, realizate de fotograful ialomiţean Costică Acsinte.
Cele mai valoroase
Proprietarul colecţiei sale este acum Muzeul Judeţean Ialomiţa, care a obţinut arhiva de la urmaşii lui Acsinte la câţiva ani după moartea acestuia. Cele mai multe dintre imagini au rămas neatinse „până când Cezar Popescu, un avocat devenit fotograf, a convins muzeul să îl lase să scaneze negativele până când nu se distrug cu totul”, după cum au precizat cei de la Time şi nu numai.
Arhiva conţine aproximativ 5.000 de negative pe sticlă şi câteva sute de imagini pe hârtie fotografică. Unul dintre pachetele cele mai valoroase ale colecţiei este cel cu imagini din timpul Primului Război Mondial. Fotografiile surprind scene cu regina Maria şi regele Ferdinand, momente dramatice cu victimele Marelui Război sau bucuria soldaţilor români şi francezi sărbătorind sfârşitului conflagraţiei. „Despre identitatea majorităţii personajelor fotografiate nu se ştie, însă, aproape nimic”, notează presa străină. Din noiembrie anul trecut, Cezar Popescu se străduie să digitalizeze întreaga arhivă Acsinte, un demers deloc uşor. Cei care doresc, însă, să sprijine proiectul şi să contribuie la salvarea colecţiei, pot afla detaliile necesare pe ColectiaCosticaAcsinte.eu.
Îi puteţi urmări povestea
În 1989, la cinci ani după moartea lui Costică Acsinte, protecţia drepturilor de autor, conform legilor de atunci, au expirat, pozele fiind astăzi în domeniu public. Colecţia o puteţi găsi pe Flickr şi îi puteţi urmări povestea pe Facebook sau pe Twitter.
Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieţ, în actualul judeţ Ialomiţa. S-a înrolat voluntar în Primul Război Mondial în cadrul Grupului I de aviaţie, unde a urmat cursurile Şcolii de Pilotaj. Până în iunie 1920, când a trecut în rezervă cu gradul de sergent, a activat ca fotograf de război. La terminarea lui, îşi deschide la Slobozia propriul studio: Foto Splendid C. Acsinte, iar la vremea aceea se număra printre puţinii fotografi profesionişti din ţară. Costică Acsinte a murit la 7 ianuarie 1984, la vârsta de 87 de ani.
Aşa că din noiembrie anul trecut, ialomiţeanul se străduie să digitalizeze întreaga arhivă Acsinte. Demers nu tocmai facil, din pricina arginţilor. Cei care doresc, însă, să sprijine proiectul şi să contribuie la salvarea colecţiei, pot afla detaliile necesare pe ColectiaCosticaAcsinte.eu.