Fotografia din România, care i-a uluit pe americani. Washington Post a publicat-o imediat
- Alexandru Toader
- 1 iunie 2020, 14:30
Presitigiosul cotidian american Washington Post a inclus la rubrica „Cele mai bune imagini ale săptămânii” o fotografie cu Școala Gimnazială „Marin Sorescu” numărul 194 din București.
Aflată în Sectorul 4 din Capitală, școala nr. 194 s-a remarcat datorită picturilor de pe ziduri, care ilustrează un astronaut în spațiu, înconjurat de numeroase planete, dar și de două icoane. Desenele au fost realizate anul trecut, iar imaginea selectată de Washington Post a fost realizată de către fotoreporterul Andreea Alexandru, pe 25 mai.
Fotografia publicată de cotidianul american o fost făcută chiar în ziua în care Primăria Sectorului 4 prezenta măsurile luate de autorităţi pentru protecţia elevilor și a cadrelor didactice, la Şcoala Gimnazială nr. 194, în vederea susţinerii examenelor naţionale din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19.
Potrivit Luciei Minchevici, directoarea Şcolii 194 din Sectorul 4 al Capitalei, ideea proiectului a aparţinut Primăriei Sector 4, în urma consultărilor cu echipa managerială a şcolii, iar picturile au fost făcute în decurs de două luni.
„Lucrarea s-a derulat pe parcusul vacanţei de vară din 2019, după ce am terminat cu examenele naţionale. S-a lucrat mai mult pe timpul nopţii, pentru că artiştii mai aveau vernisaje, expoziţii… În aproximativ două luni de zile au terminat. Totul a fost finalizat la termen, în septembrie 2019.
Desenele exterioare îi invită pe elevi să fie curajoşi, să exploreze spațiul, dar în aceeași măsură și pe sine, să îndrăznească să se avânte pe anevoiosul şi incitantul drum al cunoaşterii lumii şi al propriului univers. Spaţiul să le fie utima frontieră, aşa ne invită acest decor, ce aminteşte de celebrul film Star Trek”, a afirmat directoarea, care este profesoară de Limba Română.
„În anul 1967, în acest loc din fosta „mahala Mandravela” - una ca oricare alta din marginea Bucureștiului acelor timpuri, a fost clădită Școala nr. 194. În anul 1997, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființare, școala a primit numele poetului Marin Sorescu, și s-a stabilit ziua de naștere a poetului, 19 februarie, ca dată aniversară a școlii”, se arată pe site-ul instituției de învățământ.
La 15 septembrie 1967 Școala din fosta mahala Mandravela își deschidea pentru prima dată porțile. Numele zonei vine de la Hanul Mandravela ( zona Pieței Sudului) care a fost multă vreme un reper al locului din fața Dealului Văcăreștiului. Hanul era deținut de Costică Alexandrescu împreună cu fratele său și a devenit renumit în zonă prin petrecerile pe care le organizau. Numele îi provenea de la cuvântul mandră, dat cabanei din spatele cârciumii care era construită din nuiele și în care se odihneau țăranii veniți cu legume la piețele din București se arată pe site-ul muzeulbucurestiului.ro. (FOTO: Agerpres)