Începe circul din Liga I. Bittman: "Fotbalul românesc duce lipsă de bani şi de manageri"
- Octavian Cojocaru
- 22 iulie 2011, 12:30
Campionatul intern se reia astăzi. Dan Bittman a analizat pentru EVZ cauzele decăderii competiţiei.
A 94-a ediţie a campionatului naţional de fotbal începe astăzi sub auspicii sumbre. După obiceiul împământenit în ultimii ani, jocul în sine va rămâne în umbra circului orchestrat cu atâta măiestrie de "oamenii de fotbal" şi de patronii avizi de publicitate.
Scandalurile interminabile din această vară (în special cazul licenţelor) au fost, probabil, doar încălzirea pentru un nou maraton prin mocirlă. Oricum, rezultatele din teren nu mai contează de câţiva ani, iar singurul "derby" cu miză pentru toate cluburile îl reprezintă "meciul" cu Comisia de Licenţiere, care schimbă după finalul sezonului toate ierarhiile.
Campioana nu va mai merge direct în grupele Ligii
Toate evenimentele recente demonstrează decăderea galopantă a Ligii I şi, evident, a întregului fotbal românesc. Campioana ediţiei viitoare nu va mai merge direct în grupele Ligii Campionilor, iar numărul locurilor de Liga Europa va scădea de la patru la trei.
Eternele scandaluri din Liga I au provocat în această vară mai multe situaţii absurde. Astfel, în noua ediţie se vor alinia trei echipe care şi-au câştigat acest drept profitând de necazurile altora: Sportul Studenţesc, CS Mioveni şi Voinţa Sibiu. Au dispărut formaţii importante - Universitatea Craiova, Poli Timişoara -, dar au apărut alte "fantome".
După Unirea Urziceni, Internaţional Curtea de Argeş şi Victoria Brăneşti - echipe care au venit de nicăieri în ultimii ani pe prima scenă şi care au dispărut subit -, acum a mai promovat o formaţie minusculă: Concordia Chiajna.
Voinţa Sibiu este a doua debutantă a sezonului. Culmea penibilului este că Sportul Studenţesc, formaţia care nu şi-a îndeplinit nici măcar baremul în sezonul precedent, a rămas în "A" pentru că a avut licenţa, dar va începe sezonul cu o penalizare de două puncte.
Cunoscutul artist Dan Bittman, unul dintre primii înscrişi în fan-clubul naţionalei, este scârbit de circul din Liga I. "Fotbalul românesc duce lipsă de bani şi de manageri", a acuzat Bittman. 24 de echipe au câştigat titlul în precedentele 93 de ediţii. Doar şase vor juca şi în actualul sezon.
INTERVIU
"Nu prea mai ştiu unde să mă duc ca să pot vedea Steaua" Dan Bittman, solistul formaţiei Holograf, este un mare consumator de fotbal şi, în urmă cu o lună, a fost cooptat de Mircea Sandu, preşedintele FRF, în fan clubul echipei naţionale, alături de alte personalităţi.
Stelistul Bittman este de părere că fotbalul românesc se duce pe tobogan, iar campionatul intern este din ce în ce mai puţin ofertant pentru suporterul de rând. Dan Bittman susţine că lipsa resurselor financiare şi managementul defectuos au băgat în colaps echipe ca Poli Timişoara şi Universitatea Craiova.
Evz: Domnule Bittman, ce poate oferi noua ediţia a Ligii I, după această pauză de vară marcată de atâtea scandaluri? Dan Bittman: Va fi un fotbal mai sărac şi mai puţin atractiv. Avem din ce în ce mai puţine derby-uri, mai ales acum după ce din prima divizie au dispărut Poli Timişoara şi Universitatea Craiova. Mie îmi pare foarte rău pentru ce li s-a întâmplat acestor două cluburi. Nu am înţeles exact cum s-a ajuns aici. Ambele erau simboluri ale fotbalului românesc. Eu la capitolul pierderi aş trece şi echipa Unirea Urziceni.
Fotbalul românesc este marcat de scandaluri interminabile. Cine poartă vina pentru această bălăcăreală zilnică? Dacă suporterul de rând primeşte scandal, începe să creadă că aşa este normal şi nu mai are alte aşteptări. Ce ne lipseşte pentru a intra în normalitate? În primul rând ne lipsesc banii şi managementul de calitate. Starea fotbalului românesc este aceeaşi ca şi cea a economiei. Stăm rău, foarte rău. Nu avem oameni care vin din sistem, care au pasiune şi se pricep la fotbal. Nu avem o strategie pe termen mediu sau lung. Începem bine o treabă şi o terminăm prost. Conducem cu 1-0, dar suntem învinşi pe final.
Ce echipă vă place din Liga I? Oţelul m-a surprins plăcut. La fel ca şi CFR Cluj, în urmă cu doi-trei ani. Echipele mici, de la care nu aşteptam prea multe, au devenit revelaţii. În schimb, Steaua şi Dinamo m-au dezamăgit.
Vom face din nou figuraţie în cupele europene? Am aşteptări mari de la Oţelul Galaţi. Nu cred că se vor face de râs în Liga Campionilor. Deşi, după ce a câştigat titlul, Dorinel Munteanu ar fi trebuit să aibă o listă cu 10 jucători care să coste fiecare peste un milion de euro. Cei de la Mittal şi-ar fi permis această investiţie. Sunteţi un suporter al Stelei. Veţi mai merge pe stadion să vă susţineţi favoriţii? Păi nu prea mai ştiu unde să mă duc ca să pot vedea Steaua. E o situaţie anormală. La fel ca şi la Rapid, care nu mai joacă în Giuleşti. Echipele astea două se identificau cu cele două cartiere din care proveneau.
Pe ce echipă pariaţi că va câştiga Liga I? Rapidul este favorită. Dar ei pornesc mereu bine, însă la final rămân cu un gust amar. Aş miza şi pe Oţelul. Cred că va face faţă şi în cupele europene, şi în campionat. Favorite mai sunt Vasluiul şi CFR Cluj, echipe solide şi financiar, dar şi la nivelul conducerii.
BALAMUC
"Granzii" din Bucureşti sunt gata să se despartă de stadioanele unde şi-au făurit renumele
Echipele din Bucureşti n-au mai pus mâna pe un titlu din 2007, dar acum toţi "granzii" se confruntă cu o altă mare problemă, pierderea identităţii. Steaua, Dinamo şi Rapid sunt aproape să-şi părăsească stadioanele pe care şi-au făcut un nume.
Steaua a fost prima care a anunţat că va renunţa la "casa" sa, celebrul stadion din Ghencea, supranumit de suporteri "Templul fotbalului românesc". Gigi Becali a ameninţat că va băga plugurile în Ghencea şi va lăsa totul în paragină, nemulţumit că MApN îi cere o chirie exagerată.
Înghesuială pe "Naţional Arena"
Scandalul dintre Steaua şi MApN le-a deschis ochii şi celor de la Interne şi de la Transporturi, care au realizat că luau chirii infime de la Dinamo, respectiv Rapid. Cele două ministere vor să îndrepte lucrurile, aşa că giuleştenii şi "câinii" îşi vor părăsi, foarte probabil, arenele pe care au evoluat zeci de ani.
Astfel, toate cele trei s-ar putea rupe de trecut, pierzându-şi practic identitatea, şi se vor înghesui pe "Naţional Arena". Până când cea mai mare arenă din ţară va fi gata debandada este totală. Steaua va evolua la Constanţa şi la Buzău.
Rapid va debuta "acasă" în "Regie", iar Dinamo începe sezonul tot pe "teren propriu", pe stadionul "Astra" din Ploieşti. Toate cele trei echipe sunt suspendate după incidentele create de suporteri în finalul sezonului trecut şi sunt nevoite să joace prima partidă de "acasă" pe terenuri neutre.
Dintre "granzii" din Capitală, doar Rapid e cotată cu şanse reale la titlu, deoarece l-a readus pe antrenorul Răzvan Lucescu şi a făcut achiziţii importante (Alexa, I. Apostol, Surdu etc.). La Steaua e "război civil", iar tehnicianul Ronny Levy este deja ameninţat cu schimbarea. Dinamo n-a făcut niciun transfer şi, în premieră în istoria clubului, a anunţat că nu se va bate la titlu! "Nu ştiu pe ce stadion vom juca primul meci de «acasă». Este păcat că nu vom mai evolua în Ghencea. Acolo este casa Stelei“ CIPRIAN TĂTĂRUŞANU, căpitanul Stelei
POZITIV
Au dispărut marii scandalagii
Retrogradarea echipei Poli Timişoara atrage după sine şi dispariţia din prim-planul fotbalului românesc a patronului Marian Iancu. Boss-ul bănăţenilor este liderul detaşat al oamenilor de fotbal care au poluat fonic fotbalul autohton.
Iancu s-a remarcat prin disputele verbale pe care le-a avut cu o mare parte dintre cei implicaţi în fenomen. Victor Piţurcă, Mircea Sandu, Arpad Paszkany, Iuliu Mureşan, Adrian Porumboiu, Cristi Balaj, Marius Stan şi Mircea Sandu sunt doar câţiva dintre cei pe care Iancu i-a făcut de-a lungul timpului cu ou şi cu oţet.
Din peisaj va dispărea şi Adrian Mititelu, un alt personaj pentru care scandalul este un mod de viaţă. Mititelu a dus războaie inutile cu fostele glorii ale Universităţii, cu Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, suporteri şi arbitri.
CUPE EUROPENE
Locuri mai puţine
Sezonul 2011-2012 este ultimul în care campioana Ligii I va juca direct în grupele Ligii Campionilor. Pentru că România nu a mai adunat suficiente puncte în clasamentul coeficienţilor UEFA, în sezonul 2012-2013, câştigătoarea campionatului intern va evolua în turul III preliminar al Ligii Campionilor. În acelaşi tur va evolua şi ocupanta locului secund. De asemenea, România va avea doar trei echipe în tururile preliminare ale Ligii Europa.