Fotbalul englez, aproape de faliment

Fotbalul englez, aproape de faliment

Pe fondul împrumuturilor colosale pentru a plăti salariile superstarurilor internaţionale şi pentru construcţia de noi stadioane, mai multe cluburi de fotbal din Premier League au fost vândute investitorilor străini, însă criza financiară ar putea face totuşi câteva victime printre cele mai bogate cluburi din lume, scrie cotidianul "The Independent".

În luna octombrie, în sala de conferinţe a stadionului echipei Chelsea Londra, Stamford Bridge, s-au adunat aproape 1.000 de conducători din fotbalul mondial. Atmosfera întrunirii a fost una optimistă şi de auto-felicitare, managerii mai multor echipe de top din Anglia discutând despre noile oportunităţi financiare oferite de Extremul Orient.

Printre cei care au luat cuvântul a fost şi Lordul Triesman, preşedintele Asociaţiei de Fotbal (FA), însă conducătorul fotbalului englez nu a împărtăşit optimismul reprezentanţilor cluburilor, avertizând delegaţii prezenţi la întrunire că efectele crizei financiare globale pot afecta grav industria fotbalistică. Menţionând că datoriile cumulate ale celor 20 de cluburi prezente pe prima scenă a fotbalului englez ating suma de 3.5 miliarde de euro, Lordul Triesman a spus că "fotbalul este, evident, foarte îndatorat... iar datoriile trebuie plătite, sau refinanţate. Acest fapt reprezintă un pericol real, nefiiind de neconceput ca un club mare, sau unul mic, să cedeze sub presiunea sumelor împrumutate".

Richard Scudamore, directorul executiv al Premier League a spus că, deşi situaţia nu este ideală, "nivelul de îndatorare este proporţional cu cel al veniturilor, iar, în timp ce datoriile cluburilor sunt situate la aproximativ 3 miliarde de euro, veniturile anuale ale fotbalului englez ating o sumă similiară". Scudamore a spus că noul contract pentru drepturile de talevizare ale Premier League, în valoare de 3.3 miliarde de euro pentru trei sezoane, semnat la începutul anului trecut cu companiile BSkyB şi Setanta şi veniturile mari provenite din bilete pot ajuta cluburile împotriva datoriilor acumulate.

Conform unui studiu financiar anual realizat de comapania de contabilitate Deloitte, dat publicităţii în urmă cu câteva săptămâni, costurile cu salariile jucătorilor reprezintă, în medie, 63% din cifra de afaceri a cluburilor în sezonul 2006-07, în creştere cu 13% faţă de sezonul precedent. Mai mult, doar opt cluburi aflate în Premier League au înregistrat profit în timpul perioadei analizate. Odată cu creşterea salariilor jucătorilor, cluburile au apelat la credite, care au devenit din ce în ce mai scumpe, în urma crizei econmice. Mai mult, o mare parte a acestor credite trebuie refinanţate în anii viitori, iar rata dobânzilor va fi, după toate probabilităţile, mult mai mare decât în trecut.

Marile cluburi din Anglia simt efectele crizei financiare

În februarie 2007, Liverpool FC a fost cumpărat de doi oameni de afaceri americani, Tom Hicks şi George Gillett. Aceştia au încărcat clubul de pe Merseyside cu o datorie de 410 milioane de euro, promiţând investiţii majore, printre care un nou stadion şi exploatarea unor noi oportunităţi comerciale. Construcţia noului stadion a fost amânată pe termen nelimitat datorită "condiţiilor nefavorabile de pe piaţa financiară globală", iar clubul va avea mari probleme în privinţa renegocierilor împrumuturilor cu Royal Bank of Scotland şi cu banca americană Wachovia, ambele lovite de criza de credit.

West Ham United, care are datorii în valoare de 42 de milioane de euro, este o altă mare victimă a crizei de credit. Patronul islandez al clubului, Bjorgolfur Gudmundsson, era unul dintre marii acţionari ai Landsbanki, instituţia de credit islandeză care a intrat în faliment în această toamnă. Gudmundsson a cerut o "revizuire" a bunurilor sale şi clubul ar putea fi scos la vânzare.

Alexandre Gaydamak, patronul echipei Portsmouth FC, a anunţat că vrea să părăsească fotbalul englez, clubul fiind de vânzare. Modelul cheltuielilor excesive pe jucători au adus clubului din sudul Angliei o datorie de 38 de milioane de euro.

Acelaşi fenomen este întâlnit şi la Fulham, după mai mult de un deceniu la conducerea clubului, Mohamed al-Fayed caută un cumpărător pentru clubul din vestul Londrei, care are datorii de aproape 190 de milioane de euro.

Manchester United, un club fără datorii şi profitabil în 2005, când a fost cumpărat de familia americană Glazer, a acumulat, în mai puţin de trei ani, o datorie de aproape 780 de milioane de euro. Conform ultimelor date financiare eliberate, aproximativ 160 de milioane de euro au fost împrumutate la o dobândă de 14.25 la sută. Deşi Manchester United are cel mai mare nivel al veniturilor dintre toate cluburile de top, dobânzile consumă o mare parte din acestea, şi, cu toate că "Diavolii roşii" au înregistrat mari succese pe terenul de fotbal, clubul a înregistrat, anul trecut, pierderi de 68 de milioane de euro.

Precedentul Leeds United

Clubul Leeds United a început, în 1999, o mare campanie de transferuri, cheltuind sume imense pe jucători şi acumulând, în doar câţiva ani, datorii în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Clubul mergea bine, echipa terminând mereu pe primele locuri din Premier League şi atingând fazele superioare ale Ligii Campionilor.

Însă, după o perioadă scurtă lipsită de rezultate, clubul a căzut victimă colapsului financiar, fiind forţat să îşi vândă cei mai buni jucători. Acest fapt a rezultat într-o evoluţie mult mai slabă a echipei, care a fost din nou nevoită să îşi vândă şi ceilalţi jucători de top. În acest moment, Leeds United evoluează în a treia divizie a fotbalului engez.

Ne puteți urmări și pe Google News