Fostului ministru Gabriel Berca i-a fost amânată apărarea la Înalta Curte

Fostului ministru Gabriel Berca i-a fost amânată apărarea la Înalta Curte

Condamnați de Curtea de Apel Bacău la închisoare cu executare, fostul ministru de Interne și ex-deputatul Mihai Banu nu au putut face declarații complete din cauză că o judecătoare era în concediu

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, ieri, judecarea pe fond a apelului înaintat de fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, și de fostul deputat Mihai Banu și fiul acestuia, Lucian. Motivul a fost că unul dintre judecători, Ioana Ilie, este în concediu, deci completul nu era în componența obișnuită.

Cele trei judecătoare, conduse de Cristina Rotaru, au acceptat doar să se pronunțe asupra cererilor de ridicare a controlului judiciar pentru inculpați. După audierea acestora și a avocaților care îi reprezintă au rămas în pronunțare. Următorul termen, la care inculpații speră să facă declarații complete, a fost stabilit pentru 23 ianuarie 2017.

Misterul mitei

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul de ședință s-a pro nunțat direct împotriva ridicării controlului judiciar, citând articole din Codurile Penale, fără legătură cu noile probe apărute la dosar.

Avocatul lui Gabriel Berca, Eugen Ostrovschi, a spus în fața instanței că, din moment ce nimeni nu poate preciza pentru ce fapte a fost condamnat clientul său la închisoare cu executare, deși instanța a cerut și a primit, în ultimele zile, documente de la Curtea de Conturi și ANAF, din care rezultă că denunțătorul nu a scos din conturile firmei sale banii pe care a pretins că i-a dat mită, menținerea controlui pentru Berca nu se mai justifică. Avocatul a adăugat că a trecut mai mult decât o perioadă rezonabilă de timp pentru ca să nu mai poată influența martorii.

Și apărătorul lui Mihai Banu a spus că noile documente venite la dosar arată că denunțul a fost unul calomnios. „Direcția Finanțelor Publice Iași a verificat și acei bani nu figurează că au fost scoși din firma sa de denunțătorul Rusu”, a precizat pentru presă, după terminarea ședinței de judecată, avocatul Cliveti.

Pedepsele de la Bacău

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat, în 26 mai 2016, pe Gabriel Berca la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Inculpat în același dosar și sub aceeași acuzație, fostul deputat Mihai Banu a primit din partea instanței o pedeapsă constând în trei ani și jumătate de închisoare.

Gabriel Berca și Mihai Banu au fost condamnați doar în baza unui rechizitoriu construit de procurori în jurul unui denunț. Omul de afaceri Viorel Rusu i-a acuzat, după cinci ani de la comiterea așa ziselor fapte, că le-a dat 220.000 de euro, pentru a interveni la Guvern în vederea recuperării a 5,2 milioane de lei, bani cheltuiţi cu executarea lucrărilor de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani.

Denunțător de meserie

Administratorul Conextrust SA, Viorel Rusu, este cunoscut ca denunțătorul de gardă al județelor din Moldova. Până la Berca și Banu, el l-a dat în primire la DNA pe Romeo Stavarache, în anul 2013. Viorel Rusu l-a denunțat la DNA și pe președintele director general al Companiei Regionale de Apă Bacău, Răzvan Găină, că ar fi cerut consorțiului ERG Termrom – Conextrust – AMICI „7 la sută” din valoarea unui contract de 4 milioane de euro.