Președintele României Klaus Iohannis a semnat, marți, mai multe decrete, printre care și cele prin care ies la pensie opt judecători și procurori. Între aceștia se află și fostul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Printre decretele semnate de Iohannis se află și cel prin care fostul șef DIICOT, Felix Bănilă, a ieșit la pensie. Alături de el, mai mulți judecători au ieșit la pensie.
Felix Bănilă a ieșit la pensie
„Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară – pensionare”, se arată pe site-ul Administrației prezidențiale.
În prezent, Felix Bănilă îndeplinește funcția de inspector judiciar la Inspecția Judiciară. Bănilă a ieșit la pensie la vârsta de 50 de ani. Acesta a fost conducătorul DIICOT în perioada iulie 2018 – octombrie 2019, însă a demisionat după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut public acest lucru în plin scandal al gestionării cazului de la Caracal, unde două fete au fost ucise.
Inițial, Felix Bănilă a anunțat că nu demisionează, deoarece ar însemna „expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate”.
Bănilă și-a depus demisia din funcție de șef DIICOT în urma cazului Caracal
Ulterior, la cererea președintelui Klaus Iohannis, fostul șef DIICOT și-a depus demisia de onoare. El a susținut atunci că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor, iar cazul Caracl nu depăşeşte nivelul priceperii sale.
„Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea DIICOT”, a precizat Bănilă.
Apoi, el și-a motivat demisia spunând că dacă ar rămâne în funcție, ar risca să antreneze direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru el și nici pentru direcția pe care o conduce.