Fostul şef al poliţiei din Slovacia, Tibor Gaspar, a fost plasat în arest, în ancheta privind asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak în februarie 2018.
Măsura a fost adoptată de un tribunal special din Slovacia, în acest dosar care a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus la prăbuşirea guvernului de la Bratislava, după cum relatează DPA. De asemenea, au fost plasaţi în
Astfel, despre un important om de afaceri, Marian Kocner (foto dreapta), care este suspectat că ar fi comandat asasinarea lui Kuciak, se spune că ar fi dispus urmărirea de către poliţie a jurnaliştilor care făceau anchete despre afacerile sale.
În luna septembrie, un tribunal slovac a decis că, din lipsă de probe, Kocner nu este vinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia. Procurorii au făcut apel la această hotărâre, iar instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat, Tomas Szabo, este vinovat de participare la crimă şi l-a condamnat la 25 de ani de închisoare. Cu toate acestea, judecătorii nu au găsit nici o dovadă că asasinatul ar fi fost comandat de către omul de afaceri Marian Kocner.
Pe de altă parte, controversatul om de afaceri este acuzat că ar fi mituit şi şantajat judecători și procurori pentru a obţine achitări în numeroasele cazuri de fraudă deschise în instanţă pe numele său. În martie au fost arestaţi 13 judecători, printre care Monika Jankovska, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Jankovska ar fi manipulat procedurile judiciare în numele lui Kocner.
Jurnalistul Kuciak a deranjat interese importante
Jurnalistul Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci. Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.
Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.
Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.