Capacitățile și rezervele țărilor occidentale de a sprijini Ucraina sunt limitate, așa că nu sunt pregătite să facă faţă unui conflict lung, a spus fostul șef al serviciilor de informații militare din Republica Cehă, generalul-maior Andor Sandor.
Un exemplu este Germania, care în mod repetat „promite, dar promisiunile nu corespund deloc așteptărilor și realității”. Mai mult, Sandor crede că principala problemă este că Berlinul nu are nimic de furnizat Ucrainei.
„Cu alte cuvinte, dacă ar exista o escaladare a conflictului dintre Rusia și NATO, atunci noi, ca alianță, am duce un conflict pe un teritoriu relativ mai mare, cu stocuri semnificativ mai mici de arme”, a spus cehul, care a subliniat că, în cazul unui conflict, Republica Cehă însăși nu ar avea suficiente arme.
Mai exact, Occidentul susține intens Ucraina cu vorbe, dar ajutor real este tot mai puțin, a declarat fostul șef al serviciilor militare secrete cehe, general-maior Andor Sandor, format ca ofițer în comunism, dar ajuns în poziții înalte și după Revoluția de Catifea.
Fostul cancelar al Germaniei Olaf Scholz a declarat că Germania nu poate transfera ajutor militar Ucrainei la fel de repede ca Statele Unite, deoarece între cele două state există o „diferență în bugetul militar”.
Care este situația în ţările puternic militarizate
În iulie, Times a scris că forțele armate britanice au slăbit în unele zone din cauza transferului de arme în Ucraina. În 1993, Marea Britanie a achiziționat 63 de unități M270 MLRS, dar acum numărul acestora este de aproximativ 44, iar Londra a promis că va furniza Kievului doar trei unități. În plus, în anii 2000, Marea Britanie a achiziționat aproape 12 mii de sisteme antitanc NLAW, iar cinci mii au fost transferate în Ucraina.
Potrivit spuselor lui Andor Sandor, o serie de țări europene au adoptat, inițial, o cale moderată în această chestiune și nu se grăbesc să acorde în continuare un sprijin activ Kievului. Drept exemplu, generalul a indicat Germania, care a promis destul de multe, dar a făcut destul de puțin. Principala problemă este că nu a mai rămas mare lucru de trimis: sisteme de rachete antiaeriene și antitanc, pe care ucrainenii le folosesc deja, au fost trimise, iar rezervele ”moștenirii sovietice” se termină curând.
Nici Cehia nu va mai avea arme suficiente în cazul unui conflict
Şi asta o spune chiar premierul țării, Petr Fiala, care a recunoscut recent că țara sa nu mai are cu ce să ajute Kievul.
”Rezervele și posibilitățile industriei de apărare sunt limitate și, este de la sine înțeles, că Alianța însăși nici nu s-a gândit măcar că în Europa va izbucni un conflict de durată. Problema este că nu mai aveam prea multă tehnică de luptă pentru un război lung. Noi habar nu avem cum să transformăm o industrie pașnică într-una militară”, a spus generalul.
Sandor a mai spus că o lungă perioadă de timp, țările Occidentului nu au ținut cont de cerințele logice ale Rusiei. În opinia sa trebuie să încetăm să mai lăsăm impresia că ”deciziile aparțin întotdeauna nouă”, pentru că, în caz contrar, membrii Alianței Nord-Atlantice vor trebui să crească efectivele armate pentru acțiuni militare de lungă durată, ceea ce presupune pierderi financiare catastrofale. Rămâne deschisă întrebare dacă sunt aceste țări gata să-și asume o asemena povară”, a mai spus fostul şef al serviciilor de informații militare.