Avocatul fostului preşedinte egiptean: „Hosni Mubarak este în comă”
- Dan Stancu
- 17 iulie 2011, 21:15
Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, înlăturat de putere în luna februarie şi aflat într-un spital din staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie, este în comă, a anunţat azi avocatul său, citat de Reuters. Informaţia a fost însă dezminţită de directorul spitalului.
„Am fost informat de deteriorarea bruscă a stării de sănătate a lui Mubarak şi mă îndrept în prezent spre Sharm el-Sheikh. Tot ce ştiu până acum este că preşedintele se află în comă”, a declarat avocatul Farid el-Deeb, fără a oferi detalii suplimentare. De ce suferă dictatorul Hosni Mubarak nu suferă de cancer şi starea sa de sănătate este stabilă declara, luna trecută, Adil al-Adavi, consilierul ministrului egiptean al sănătăţii, citat de presa locală. În presa egipteană apăruse o informaţie conform căreia starea fostului preşedinte s-ar fi înrăutăţit brusc din cauza multiplelor metastaze din organism. "Toate lucrurile care s-au vorbit în ultima perioadă despre sănătatea lui Mubarak sunt zvonuri neconfirmate", a precizat reprezentantul ministerului sănătăţii, citat de RIA Novosti. El a adăugat că fostul şef al statului egiptean are o vârstă înaintată, de 82 de ani, şi suferă de boli specifice vârstei sale, având boli ale sistemului cardiovascular. Cădere nervoasă înaintea demisiei, şoc psihic după
David Ottoway, fost corespondent al cotidianului american "Washington Post" la Cairo, este de părere că Hosni Mubarak a suferit o cădere nervoasă înainte de a-şi da demisia. Acest lucru i s-a întâmplat şi predecesorului său, Anwar Sadat, după ce şi-a consolidat puterea prin hărţuirea şi arestarea adversarilor săi politici, stârnind protestele Occidentului, reaminteşte Ottoway.
"A fost un erou global pentru o lungă perioadă, dar apoi presa occidentală s-a întors împotriva sa. În cazul lui Mubarak, mă gândesc, din nou, la ultimele săptămâni ale lui Sadat", asasinat în 1981, precizează David Ottoway.
Renunţarea la fotoliul de preşedinte îi poate crea probleme de sănătate lui Mubarak, care, probabil, "îşi va petrece multă vreme într-o stare de şoc şi confuzie", nefiind capabil să înţeleagă unde a greşit şi de ce a trebuit să plece, declara, în februarie, Georgi Derlugian, sociolog la Universitatea Northwestern. Pentru un dictator, şocul generat de pierderea puterii este comparabil cu cel produs de un divorţ sau de moartea cuiva drag, conchidea Derlugian.