Fostul președinte CCR, despre impozitarea pensiilor speciale: „E ca pe vremea chiaburilor”
- Alexandru Toader
- 18 iunie 2020, 08:24
Pensiile speciale ar putea fi impozitate, după ce proiectul a fost votat în Camera Deputaților.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferența între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.
În acest context, Augustin Zegrean (foto), fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), e de părere că noua prevedere ar putea pica la exemenul constituționalității de la CCR.
Câte pensii speciale sunt în România. Datele apar în statisticile oficiale
„Unele prevederi ar putea fi neconstituționale. Nu poți să impozitezi pe unul cu 25% și pe unul cu 10%. Ce s-a făcut astăzi e similar cu anii 45, când unii au fost declarați chiaburi și trebuiau să dispară”, a spus Augustin Zegrean, miercuri seara, la România TV.
Miercuri, Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Dan Barna, președintele USR, a menționat că, în acest caz, „o parte din nedreptate a fost rezolvată” și că așteaptă dizolvarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Florin Roman, liderul deputaților PNL, a precizat că lumea trebuie să înţeleagă că nu există două tipuri de pensionari, unul mai special decât altul.
Cu cât vor fi impozitate pensiile speciale. PNL și PSD au uitat de vrajbă și au făcut front comun
„Apreciez acest gest, apreciez că discuţiile au ajuns în acest punct. Eu sper să nu fie o chestie de PR, ci o chestie serioasă, pentru că aceste pensii speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare pentru că am intra în morişca CCR. Dacă există voinţă politică vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, astfel încât să terminăm cu această şaradă”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „PSD a impozitat drastic pensiile speciale cu până la 85% din valoare”.
La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).