Fostul președinte al Albaniei, arestat pentru acuzații de corupție

Ilir Meta. Sursă foto: Instagram

Fostul președinte al Albaniei, Ilir Meta, a fost arestat luni pentru acuzații de corupție și spălare de bani, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Fostul președinte al Albaniei, arestat pentru acuzații de corupție

Ilir Meta, liderul Partidului Libertății, o formațiune de opoziție de stânga, a fost reținut în capitala Albaniei, Tirana, în timp ce se întorcea din Kosovo, conform relatărilor presei locale. Incidentul a stârnit controverse, iar purtătorul de cuvânt al partidului, Tedi Blushi, a criticat arestarea, calificând-o drept „nepotrivită” și anticipând că va fi condamnată de cetățenii albanezi care susțin valorile patriotice și onestitatea.

Blushi a făcut referire la imaginile difuzate de presa locală, care arătau cum Meta a fost scos dintr-o mașină de către polițiști mascați și dus într-o dubă a forțelor speciale, în ciuda aparentelor sale încercări de a rezista. În cadrul unei conferințe de presă, Blushi a avertizat că guvernul „va plăti prețul” pe străzi și în piețele publice, sugerând că ar putea urma proteste ca reacție la această arestare.

Ilir Meta. Sursă foto: X.com

Iril Meta nu este singurul politician care se confruntă cu acuzații penale.

Meta este acuzat de corupție, spălare de bani și ascunderea averii sale, conform relatărilor din presa locală. Arestarea sa a fost efectuată la ordinul biroului procurorului special pentru corupție (SPAK). În vârstă de 55 de ani, Meta a deținut funcții importante în stat, inclusiv cea de președinte între 2017 și 2022, prim-ministru și președinte al parlamentului. Inițial, el a fost ales președinte cu sprijinul Partidului Socialist condus de Edi Rama, însă relația dintre cei doi s-a deteriorat în timp.

De-a lungul mandatului său, socialiștii au încercat de două ori să-l demită pe Meta. Prima tentativă a avut loc în 2019, când Meta a refuzat să convoace alegeri locale după un boicot al opoziției. A doua încercare a avut loc în 2021, când Meta a fost acuzat de intervenție în alegerile generale. În ciuda acestor tensiuni, Meta nu este singurul lider politic din opoziție vizat de acuzații penale.

Liderul Partidului Democrat, Sali Berisha, a fost și el acuzat recent de fapte de corupție pe care se presupune că le-a comis în timpul mandatului său de prim-ministru. Acuzațiile au stârnit tensiuni politice, iar Partidul Democrat a acuzat guvernul lui Edi Rama că orchestrează o campanie de urmărire penală împotriva opoziției. Luna trecută, susținătorii lui Berisha au protestat incendind scaune în fața parlamentului după condamnarea unui alt lider al opoziției, Ervin Salianji.

În contextul acestor acuzații, și Monika Kryemadhi, fosta soție a lui Meta, a declarat că se confruntă cu acuzații false, fiind obligată să se prezinte periodic la poliție, descriind situația drept o „farsă”. Procuratura anticorupție SPAK a afirmat că Meta a obținut „o sumă considerabilă de bani” în timpul mandatului său de ministru al economiei, într-o schemă legată de colectarea datoriilor pentru o companie străină.

Pe lângă corupție, fostul președinte se confruntă și cu alte acuzații

Meta și Kryemadhi sunt acuzați că au beneficiat financiar și dintr-o afacere cu o companie de telefonie mobilă, folosindu-și influența politică pentru a obține avantaje. În timp ce Meta era președinte al parlamentului, el și Kryemadhi, care deținea funcția de deputat, ar fi primit o vilă de la un om de afaceri în schimbul susținerii acestuia, inclusiv pentru modificarea unei legi favorabile în parlament. Aceste acuzații aduc în prim-plan legăturile corupte dintre politicieni și afaceriști.

Alte acuzații care îi vizează pe Meta și Kryemadhi includ plăți ilegale către o firmă de lobby din Statele Unite, cumpărarea unui apartament de 335.000 de euro și nedeclararea a peste 100.000 de euro pentru tratamente medicale în clinici private. Mai mult, presa locală a relatat că două persoane apropiate cuplului au fost de asemenea inculpate, amplificând complexitatea cazului. În ciuda acestor probleme, Meta nu este singurul lider din opoziție care se confruntă cu acuzații penale.

Sali Berisha, liderul Partidului Democrat, cel mai mare partid de opoziție, a fost și el acuzat luna trecută de corupție, iar un alt membru important al formațiunii, Ervin Salianji, a fost condamnat la un an de închisoare pentru un raport fals despre un fost ministru. Partidul Democrat acuză prim-ministrul Edi Rama că ar fi orchestrat aceste acuzații ca parte a unei „vânători de vrăjitoare”, dar Rama, aflat la conducere din 2013, a negat vehement orice implicare și își dorește un al patrulea mandat.

Partidul Libertății, condus de Meta, a avertizat că arestarea sa va stârni proteste de stradă și va atrage condamnări publice. În contrast, Romana Vlahutin, fost ambasador al UE în Albania, a salutat arestarea, subliniind că „nu există persoane de neatins” și că, deși justiția poate fi lentă, aceasta ajunge în cele din urmă să fie aplicată, potrivit Reuters.