Fostul premier moldovean, Vlad Filat, dă vină pe procurori că i-au fabricat dosarul de spălare de bani

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, dă vină pe procurori că i-au fabricat dosarul de spălare de bani

Fostul premier Vlad Filat, condamnat anterior la 9 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, îi învinuieşte pe procurorii anticorupţie că i-au fabricat şi cel de al doilea dosar penal, pentru spălare de bani, aflat în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Învinuirile au fost aduse de către fostul premier luni, 26 iunie, de pe banca acuzaţilor, în timp ce era audiat în calitate de inculpat.

Argumentele lui Filat

Fostul premier a declarat că procurorii anticorupţie au contribuit la fondarea unei întreprinderi în afara ţării şi au depus pe conturile ei 5,5 mln de euro, ca să-l poată învinui de spălare de bani. Ulterior, banii au dispărut din contul întreprinderii.

Contactată la telefon, fosta procuroră anticorupţie, Adriana Beţişor, care a condus urmărirea penală împotriva lui Filat, a declarat că fostul premier minte şi că în dosar sunt probe care îl incriminează. „Sunt transferurile bancare. Există şi copiile mandatelor avocatului lui Filat care a reprezentat interesele firmei în instanţă”, ne-a spus Beţişor.

De ce este învinuit Vlad Filat

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit  în urma unui denunţ al lui Ilan Șor.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.