Fostul ministru de Externe Nicu Popescu, voluntar al integrării în UE: La referendum nu există turul doi

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu, voluntar al  integrării în UE: La referendum nu există turul doi Sursa foto: Facebook/nicupopescu

Republica Moldova. Deși de aproape un an nu mai este ministru de Externe, Nicu Popescu s-a implicat activ în promovarea integrării europene. Aflat la Chișinău, acesta are mai multe întâlniri cu simplii cetățeni, pentru a le explica avantajele aderării la spațiul comunitar. Totodată, Popescu promovează o participare cât mai largă la referendumul republican, organizat în această duminică.

Nicu Popescu face voluntariat

Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, desfășoară, la Chișinău și în toată țara, o campanie în care explică avantajele integrării europene. Ex-șeful diplomației moldovenești, însoțit de un grup de tineri, a putut fi văzut pe străzile Chișinăului, dar și în piețe sau magazine.

Într-un filmuleț plasat pe pagina sa de socializare, Popescu spune că referendumul din 20 octombrie este unul crucial pentru viitorul Republicii Moldova. Turul al doilea nu va fi, avertizează diplomatul.

„Este șansa ta să alegi schimbarea pe care o dorim cu toții: drumuri mai bune, o viață mai bună, o țară stabilă. Acestea sunt valori pe care doar Uniunea Europeană le poate sprijini. Fiecare vot contează, iar la acest referendum nu există turul 2. E crucial să participi și să îți faci vocea auzită. Vino la vot și alege viitorul nostru, nu lăsa pe alții să decidă pentru tine!”, a scris Popescu.

Sursa foto: Facebook/nicupopescu

Demisie neașteptată de la șefia Externelor

Nicu Popescu și-a anunțat demisia în luna ianuarie curent. Acesta a motivat prin faptul că și-a îndeplinit obiectivele trasate în calitate la începutul mandatului. Totodată a declarat că are nevoie de o pauză.

„În Guvernele conduse de Dorin Recean și Natalia Gavrilița, și cu sprijinul majorității parlamentare, am reușit să punem Republica Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Acum doi-trei ani aceste obiective păreau de neimaginat. Prin efort comun am reușit să ridicăm Republica Moldova din cea mai rușinoasă perioadă din istoria diplomației noastre. Perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor. Am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică, recunoscută și apreciată fază a serviciului diplomatic. Și a prezenței Republicii Moldova pe harta internațională”, a spus Nicu Popescu.

În timpul mandatului lui Popescu, Republica Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la UE. În decembrie 2023 au început negocierile pentru aderarea la UE.

Ultima sa vizită  a fost în România, unde s-a întâlnit cu omologul său, Luminița Odobescu, și cu fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

Popescu a făcut parte din Guvernul Nataliei Gavrilița, iar apoi și din cel condus de Dorin Recean.

Revista presei