Fostul ministru de externe al Singapore: Amenințarea nucleară a Chinei este îndreptată împotriva SUA. Interviu Der Spiegel

Fostul ministru de externe al Singapore: Amenințarea nucleară a Chinei este îndreptată împotriva SUA. Interviu Der SpiegelSursa foto: Dreamstime.com

China își modernizează arsenalul nuclear chiar dacă relația sa cu SUA se deteriorează. George Yeo, fostul ministru de externe al Singapore, a discutat cu reporterii Der Spiegel despre lupta pentru putere din regiunea Pacificului.

Care dintre numeroasele crize din regiunea Asia-Pacific o consideră cea mai îngrijorătoare în acest moment, a fost întrebat George Yeo, fostul ministru de externe din Singapore. Yeo a răspuns: "Evoluția relațiilor dintre SUA și China. China este pe cale să devină cea mai mare economie din lume. Va fi o putere cuprinzătoare și SUA se simt amenințată de ea. O vede ca o amenințare la adresa dominației sale globale și încearcă să facă totul ca să încetinească China și chiar să o doboare, dacă este posibil. Și chinezii știu asta".

Dar Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia, națiunile insulare din Pacific - aproape toate țările din regiune doresc să continue comerțul cu China. Din punct de vedere militar, totuși, cei mai mulți dintre ei caută să se apropie de SUA. Pentru toate aceste țări, „contul din China” este important și profitabil.

"Să ai SUA în preajmă este un lucru bun. Dar, așa cum am mai spus, cea mai bună poziție a Americii pentru noi este să fie undeva departe, peste linia orizontului. Când navele lor intră în raza vizuală, atunci, în loc să beneficiem de prezența SUA, devenim periferici într-un joc mai mare. Asta nu este în avantajul nostru". a spus Yeo.

Amenințarea nucleară a Chinei

Reporterul Der Spiegel a întrebat dacă invazia Ucrainei de către Rusia nu a stârnit îngrijorări în unele țări din Pacific că și ele ar putea fi amenințate de o mare putere nucleară. Japonia se înarmează, iar președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a vorbit chiar despre o potențială nevoie ca țara sa să-și dezvolte propriile arme nucleare.

"Acestea sunt decizii foarte importante pentru Japonia și Coreea. Japonia este victima a două bombe atomice, ceva care este marcat în memoria lor colectivă. Deci, ei nu se vor înscrie ușor pe o astfel de cale. Însăși ideea ca Coreea de Sud să devină putere nucleară ar speria Japonia, deoarece animozitatea istorică dintre Japonia și Coreea este profundă. SUA trebuie să gestioneze această relație cu foarte multă atenție, pentru că înfruntând amenințarea nucleară (n.n. din Coreea de Nord) își justifică SUA prezența în regiune. Zeci de mii de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud și Japonia. Dacă astfel de țări devin nucleare, există mai puține motive pentru ca SUA să rămână în regiune", a spus fostul ministru de externe.

Între timp, China își modernizează arsenalul nuclear. Ar putea avea în curând 1.000 sau 1.500 de focoase în loc de aproximativ 400, ceea ce schimbă raportul de forțe în regiune. Yeo: "Apetitul Chinei pentru arme nucleare are de-a face cu nevoia de a fi capabili de o a doua lovitură, adică posibilitatea de a răspunde unui atac nuclear printr-un contraatac. Chinezii știu că SUA vor să le refuze această posibilitate. SUA, pe de altă parte, simt că, fără capacitatea sa de descurajare nucleară, China este probabil să prevaleze într-un război convențional asupra Taiwanului. Așa că vor să poată amenința China cu un atac nuclear".

Nu sunt evoluții îngrijorătoare în zona Mării Chinei de Sud

Acesta este unul dintre motivele pentru care există atât de mult interes pentru Marea Chinei de Sud. Nu atât din cauza libertății de navigație, care nu a fost niciodată o problemă, cât din cauza războiului submarin. Viziunea Chinei este, potrivit lui George Neo: “Să presupunem că adversarul nostru poate localiza fiecare dintre submarinele noastre nucleare cu arme balistice. Ei bine, atunci îmi voi crește numărul de focoase de la 500 la 1.000, poate chiar la 1.500. Pentru că, chiar dacă cealaltă parte va distruge 95 la sută dintre ele, voi avea totuși ceva cu care să mă întorc. Între timp, voi construi tuneluri sub orașele mele – la fel cum a făcut China în anii 1960 și 1970, când liderul sovietic Leonid Brejnev a amenințat China. Asta explică răspunsul Chinei”.

Cât de îngrijorătoare este această situație, a întrebat reporterul german. Ex-Ministrul de externe din Singapore a spus: "Aceste evoluții sunt îngrijorătoare în ceea ce privește lupta titanică dintre SUA și China. Nu ne afectează direct, pentru că nu cred că China are vreo intenție să ne amenințe pe vreunul dintre noi cu arme nucleare. China nu trebuie să facă acest lucru, deoarece forța sa militară convențională este mult mai mare decât a noastră. De asemenea, poate folosi comerțul ca un instrument puternic în activitatea lor de stat".

 

Ne puteți urmări și pe Google News