Fostul director al Spitalului Malaxa, condamnat definitiv la trei ani și opt luni de închisoare. Florin Secureanu, acuzat de abuz în serviciu

Fostul director al Spitalului Malaxa, condamnat definitiv la trei ani și opt luni  de închisoare. Florin Secureanu, acuzat de abuz în serviciu sursa foto: Arhiva EvZ

După ani de procese, celebrul Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului ”Nicolae Malaxa” din București, a fost condamnat la închisoare cu executare. Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată cu recurs.

Curtea de Apel București a decis să îl condamne pe Florin Secureanu la trei ani și opt luni de închisoare cu execurare.

Secureanu a fost acuzat de procurorii DNA de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, care au avut legătură cu calitatea lui de manager al Spitalului ”Nicolae Malaxa” din București.

”Admite apelurile declarate de inculpatii Secureanu Florin Adrian si Tănase Ionuț Valentin împotriva sentinţei penale nr.375 din data de 14.04.2022, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 24936/3/2020. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi rejudecând, în fond: ... contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Secureanu Adrian Florin, urmând ca acesta să execute pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani si 9 luni închisoare sporită cu 11 luni închisoare , în final pedeapsa principală de 3 ani si 8 luni închisoare in regim de detentie”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Secureanu a mai fost obligat să achite spitalului pe care l-a condus suma de 140.378 lei, împreună cu celălalt inculpat Ionuț Tănase.

Ionuț Tănase este un om de afaceri din București care a întocmit mai multe acte despre care se spune că erau fictive, și care atestau prestarea unor servicii către spitalul condus de Secureanu. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Afaceri fictive parafate de Secureanu

În cursul anului 2020, procurorii anticorpție au luat decizia de a-l trimite în judecată pe Florin Secureanu, pe care l-au acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

”Așadar, din datele consemnate în tabelul de mai sus rezultă că din totalul celor 12 facturi emise de societatea ... și achitate de spital, au fost întocmite documente justificative privind procedura de atribuire a contractelor (referate de necesitate, note de fundamentare, contracte) doar cu privire la un număr total de 6 facturi, pentru restul de 6 facturi neexistând niciun fel de documente justificative din care să rezulte necesitatea efectuării achizițiilor, recepția bunurilor, îndeplinirea condițiilor legale pentru efectuarea plăților. Din probatoriul administrat în cauză, atât în cursul urmăririi penale, cât și în cursul judecății, a rezultat însă că toate sumele astfel facturate și încasate de societatea comercială, chiar și cu privire la cele pentru care au fost întocmite documente justificative, nu au avut la bază furnizarea unor bunuri sau servicii reale”, se arată în sentința de condamnare a lui Florin Secureanu.

DNA l-a trimis în judecată

La rândul lor, procurorii anticorupție susțin că Secureanu a a avut un comportament ilegal, atunci când a făcut plăți din fondurile publice.

”S-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului: Secureanu Florin Adrian, la data faptelor manager al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din Bucureşti, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârşite în formă continuată); persoană fizică, reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea a unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA.