Fostul consilier de securitate al SUA explică cum poate fi oprit Vladimir Putin

Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean. Putin își recunoaște înfrângerea

Într-un interviu, fostul consilier pentru securitate națională al SUA, H.R. McMaster, solicită Occidentului să mărească livrările de arme către Ucraina. El prezintă patru obiective pentru a trata „dictaturile revizioniste” de la Moscova și Beijing.

Vedeți că Rusia tratează deja Marea Neagră ca pe un lac rusesc. Aceasta este o situație periculoasă. Întrebarea este: în ce măsură sunt dispuse NATO, Uniunea Europeană și restul lumii să urmărească masacrarea ucrainenilor? Estimările sunt că, dacă Rusia continuă acest bombardament nediscriminatoriu al orașelor, ar putea exista un milion de morți ucraineni și 10 milioane de refugiați.

Ar trebui să facem mai mult pentru a sprijini capacitatea ucrainenilor de a se apăra cu o serie de capacități care se extind dincolo de cele pe care le-am oferit până acum. Dacă te uiți la cele două câmpuri de luptă cheie acum, Kiev și Odesa, evident că ar trebui să oferim toate mijloacele posibile pentru a împiedica rușii să ocupe aceste zone de poziție, așa cum li se spune, pentru artilerie și rachete și apoi să utilizeze aceste zone pentru a bombarda orașe.

Planurile lui Putin în Ucraina

Primul obiectiv este să se asigure că Putin eșuează în Ucraina. Al doilea este de a atenua catastrofa umanitară care se desfășoară și se extinde în Ucraina. Al treilea obiectiv este prevenirea escaladării războiului. Al patrulea este de a muta echilibrul lumii de la cele două dictaturi revizioniste de pe teritoriul eurasiatic, China și Rusia, înapoi către lumea liberă. Desigur, aceste obiective vor fi adesea în tensiune între ele.

Limba celui de-al treilea război mondial nu este de ajutor. Întărește efortul lui Putin de a intimida și de a putea escalada războiul de unul singur, fără consecințe. Trebuie să-i spunem lui Putin că armele nucleare nu vor intimida NATO și Occidentul. Putin este rațional, dar este și obsedat. El este obsedat să readucă Rusia la măreția națională. Și modelul lui de comportament a fost destul de consistent. Chiar înainte de a prelua puterea în 2000, el a prezidat reducerea Groznîului la moloz și moartea a 80.000 de civili în războiul cecen. El l-a ajutat pe liderul sirian Bashar Assad să comită episoade de omucideri în masă.

Din informațiile care au fost eliberate, este destul de clar că Putin a crezut că ar putea prelua toată Ucraina. Dar cred că toate ipotezele pe care și-a bazat această operațiune s-au dovedit a fi false. Cred că a crezut în propria sa propagandă. El a subestimat nu numai voința poporului ucrainean, ci și conducerea din Ucraina. S-a uitat la Volodimir Zelenski și a văzut un actor, un comediant, un dansator, care nu avea să se potrivească cu bărbatul-erou. Cealaltă presupunere a lui a fost că va obține dezbinare în Ucraina în rândul vorbitorilor de limbă rusă și dezbinare pentru că ar putea numi asta „deznazificarea” Ucrainei. Dar poate ar fi trebuit să acorde atenție faptului că președintele Ucrainei era vorbitor de rusă. Putin a fost întotdeauna descris drept cel mai bun jucător de șah, dar tot el s-a dovedit a fi incompetent strategic.

„Rusia trebuie desemnată drept sponsor al terorismului”

Putin are opțiunea de a se retrage. Dar, desigur, este puțin probabil să facă asta, pentru că sunt sigur că echivalează eșecul în Ucraina cu sfârșitul guvernării sale de 20 de ani în Rusia. Și există mai mult decât atât. Putin a jefuit statul. Se zvonește că este cel mai bogat om din lume. Dar el poate accesa acea bogăție doar dacă este la putere. Cred că este puțin probabil să facă asta, dar poate fi forțat să o facă. Războiul este în esență o chestiune de voință. Cred că ucrainenii, de-a lungul timpului, cu un cost ridicat pentru ei, din păcate, vor fi capabili să-i convingă pe ruși că nu își pot îndeplini obiectivul de a aduce Ucraina sub controlul lor.

Există o serie de modalități de a împiedica forțele ruse să bombardeze cu impunitate centrele populației. O zonă de excludere a zborului este o modalitate care nu trebuie luată de pe masă. Ceea ce este potrivit în această etapă este să luăm toate măsurile ulterioare care ne sunt la dispoziție, în ciuda consecințelor negative pentru UE, Marea Britanie, Statele Unite și lumea liberă, pentru a slăbi regimul Putin. Asta înseamnă, de exemplu, să nu mai cumpărăm gaz rusesc.

De asemenea, ar trebui să desemnăm Rusia drept stat sponsor al terorismului, deoarece terorismul este definit ca utilizarea violenței împotriva civililor sau a inocenților în scopuri politice. Este exact ceea ce face el. Rusia ar trebui să fie complet exclusă din sistemul bancar internațional. De asemenea, trebuie să facem China să înțeleagă că va suporta sancțiuni secundare de fiecare dată când ajută și susține financiar Rusia.

SUA au demonstrat în ultimele săptămâni că sunt ferm angajate în NATO. În cele din urmă, Trump s-a preocupat în primul rând de o mai bună împărțire a poverii - prin faptul că țări precum Germania cheltuiesc și 2% din produsul lor intern brut pentru apărare, de exemplu. Și exact asta se întâmplă acum. Acest lucru va face mai credibilă descurajarea Occidentului împotriva lui Putin. Am trecut printr-o serie de traume din 2000 – războaiele din Afganistan și Irak, criza financiară, pandemia de coronavirus. Reziliența democrațiilor, spre deosebire de autocrații, constă în faptul că au capacitatea de a se auto-corecta, a declarat McMaster celor de la Der Spiegel.