Anunțul care-l va înfuria pe Vladimir Putin! UE va crea o Forță de reacție rapidă formată din 5.000 de soldați

Anunțul care-l va înfuria pe Vladimir Putin! UE va crea o Forță de reacție rapidă formată din 5.000 de soldați

Miniștrii de Externe și ai Apărării din UE au convenit asupra unei strategii de securitate pentru a crește puterea militară a blocului după revenirea războiului în Europa. Aceasta include stabilirea unei forțe de răspuns rapid de până la 5.000 de soldați care pot fi dislocate rapid. Invazia Ucrainei de către Rusia a accelerat strategia de securitate „Busola strategică”, care permite Uniunii Europene să aibă o reacție rapidă. Germania s-a oferit să ofere „nucleul militar”.

UE aprobă politica de securitate pentru forța de reacție rapidă. Josep Borrell, șeful politicii Externe UE, a declarat că „amenințările cresc și costul inacțiunii este clar”. UE trebuie să fie capabilă „să-și protejeze cetățenii” și să contribuie la securitatea și pacea internațională, a declarat blocul într-un comunicat.

Acest lucru este deosebit de important într-un moment în care Europa a fost reangajată în război, din cauza agresiunii ruse neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei, precum și a schimbărilor geopolitice majore.

Cum va acționa forța de reacţie rapidă a Uniunii Europene

Josep Borrell a subliniat că forţa de reacţie rapidă va fi acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acționeze: va fi „complementară NATO, să acționeze acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acționeze”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: ea nu a făcut-o niciodată, dar dacă se va dovedi că fi necesar, ea trebuie să fie pregătită.  Europenii trebuie să înțeleagă că anumite situații pot implica utilizarea forței. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă.

Busolă strategică, cum se numește strategia de apărare aprobată luni este un plan de acțiune care, dacă nu va fi pusă în aplicare, este inutilă. Este prima dată când statele membre au făcut un angajament colectiv pe probleme de apărare, acest angajament este public. Acum trebuie să îl punem în practică, a declarat marți șeful diplomației europene.

Noua forță va înlocui grupurile de luptă ale UE pe care blocul le-a folosit din 2007

Această forță de intervenție rapidă, care nu este o armată europeană, va fi formată din componente terestre, aeriene și maritime și dotată cu capacități de transport pentru a putea efectua intervenții pentru salvarea și evacuarea cetățenilor europeni prinși într-un conflict.

Ministrul german al Apărării, Christina Lambrecht, a declarat reporterilor înaintea întâlnirii că „Germania poate oferi nucleul militar”.

Pe lângă o revizuire a „grupurilor de luptă”, create în 2007, dar niciodată utilizate, „rezervele de trupe vor fi mobilizate în funcție de tipul misiunii de îndeplinit, a adăugat Borrell.

Planul de revizuire a strategiei de securitate a Uniunii Europene a venit ca urmare a retragerii haotice a forțelor SUA și NATO din Afganistan, după căderea Kabulului în mâinile talibanilor la 14 august anul trecut.

Ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a declarat: „Trebuie să devenim mai rapizi, mai ales că ne confruntăm cu o situație atât de dificilă în acest moment”.

Europenii trebuie, de asemenea, să investească în capabilități care le lipsesc în prezent, inclusiv drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, scrie eureporter.co.