Foști deținuți politici delegați de PSD la consultările cu Iohannis. Aceștia au stat în închisoare la Aiud în vremea când Augustin Lazăr era procuror

Foști deținuți politici delegați de PSD la consultările cu Iohannis. Aceștia au stat în închisoare la Aiud în vremea când Augustin Lazăr era procuror

Doi foști deținuți politici care au făcut închisoare la Aiud vor face parte din delegația PSD care se va prezenta la negocierile cu Klaus Iohannis. Asta anunță PSD într-un comunicat făcut public în urmă cu puțin timp.

"Delegaţia Partidului Social Democrat care participă astăzi, 12 aprilie 2019, de la ora 11.00, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema situaţiei din justiţie, este formată din: 1. Domnul Eugen Nicolicea 2. Domnul Marin Iancu 3. Domnul Ioan Muntean", transmite PSD într-un comunicat oficial.

Cei doi, Marin Iancu și Ioan Munteanu au fost protagoniștii mai multor dezvăluiri legate de condițiile de detenție dinainte de 1989 în închisoarea de la Aiud.

"Am căzut în comă de foame, condiţiile erau grele. Trebuia să te plimbi de la uşă la geam 17 ore. Aveam un pat cu un placaj pe el care se ridică şi se punea lacătul, era şi frig. Eram trei într-o cameră", a declarat Ioan Muntean, la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Refuzul liberării condiţionate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu ştiai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăşi pedeapsa care era... îţi era dată pentru îngrădirea libertăţii de exprimare. Aşteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinşi că plec. Şi veneau şi plecau înapoi. Era îngrozitor",a spus Marin Iancu la același post de televiziune.

"Domnul Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni. Deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată. Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat", scrie PSD.

"După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă. Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani. La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea. După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare. Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr", mai arată comunicatul PSD.