Un tribunal penal din Argentina a condamnat-o marți pe vicepreședinta țării, Cristina Fernández de Kirchner, la șase ani de închisoare pentru infracțiunea de administrare frauduloasă în cei 12 ani în care ea și defunctul său soț, fostul președinte Néstor Kirchner (2003-2015), au condus țara.
Vicepreședintele a declinat orice candidatură în 2023 și deschide un nou scenariu electoral. Cu toate acestea, vicepreședintele a fost achitat de acuzația de conducere a unei asociații ilicite, potrivit BBC Mundo.
De asemenea, sentința îi interzice fostului președinte să ocupe funcții publice pe viață. Kirchner neagă acuzațiile și susține că este victima unui „război juridic”. Este pentru prima dată în istoria țării când un vicepreședinte în exercițiu este judecat și condamnat de instanțe.
Cu toate acestea, hotărârea nu înseamnă că aceasta va merge imediat la închisoare, deoarece trebuie mai întâi să fie ratificată de Camera de Casație și de Curtea Supremă, ceea ce ar putea dura ani de zile.
De asemenea, Kirchner se bucură de imunitate la arestare până la 10 decembrie 2023, când i se încheie mandatul, și va putea candida pentru o nouă funcție la alegerile de anul viitor, ceea ce i-ar putea prelungi imunitatea.
Fostul președinte a fost acuzat că a acordat lucrări rutiere de milioane de euro unui asociat și presupus om de fațadă, care a fost de asemenea condamnat, împreună cu alți șapte foști oficiali kirchneristi.
De ce a fost acuzată vicepreședinta
Cristina Kirchner a fost condamnată pentru că a dirijat lucrări publice în provincia patagoneză Santa Cruz, pe care Néstor Kirchner a condus-o timp de mai bine de un deceniu înainte de a deveni președinte și unde vicepreședintele încă locuiește.
Procurorii Diego Luciani și Sergio Mola au declarat că soții Kirchner „au instalat și menținut în cadrul administrației naționale și provinciale din Santa Cruz una dintre cele mai extraordinare matrici de corupție care, din păcate, s-a dezvoltat vreodată în țară”.
Acuzarea a afirmat că, înainte de preluarea mandatului, în 2003, au creat o companie de construcții numită Austral Construcciones, căreia i s-a atribuit ulterior majoritatea lucrărilor rutiere efectuate în Santa Cruz.
Potrivit procurorilor, aceștia au pus în fruntea firmei de construcții un partener de afaceri și prieten de familie care a acționat ca paravan: Lázaro Báez, un fost director al Băncii Santa Cruz care, potrivit Parchetului, nu avea experiență în domeniul construcțiilor.
Báez, care anul trecut a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani, a fost de asemenea condamnat în acest proces, alături de alți șapte foști oficiali kirchneristi, inclusiv fostul secretar de stat pentru lucrări publice José López, care se află deja în detenție pentru alte acuzații de corupție după ce a fost prins aruncând saci plini cu dolari într-o mănăstire în 2016.