Cristina Kirchner are Argentina la picioare

Cristina Kirchner are Argentina la picioare

Sotia actualului sef al statului argentinian, Nestor Kirchner, ar putea castiga alegerile prezidentiale inca din primul tur.

Locuitorii Argentinei se prezinta astazi la urne pentru un scrutin prezidential considerat o simpla formalitate, castigatorul fiind deja cunoscut.

Cristina Kirchner, sotia presedintelui in exercitiu, are un avans de peste 20 de procente in fata rivalilor, victoria ei fiind practic asigurata. Cele mai recente sondaje de opinie arata ca prima-doamna a Argentinei ar putea transa lupta inca din primul tur, in conditiile in care Cristina, cum i se spune in tara, e creditata cu 47 la suta din voturi fata de 16a pentru radicala de stanga Elisa Carrio.

In varsta de 54 de ani, senatoarea de orientare peronista a mizat in campanie pe succesele sotului ei. Venit la putere imediat dupa criza financiara din 2001-2002, Nestor Kirchner a condus tara intr-o perioada de redresare economica. Produsul intern brut a crescut cu 45a fata de 2003, iar somajul a scazut puternic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua Evita a Argentinei este totusi o persoana controversata. „A fost si este o vanitoasa. Se spune ca verifica personal fotografiile care apar in ziare si fereasca Dumnezeu sa nu-i placa”, comenteaza cotidianul italian „Il Giornale” intr-o corespondenta de la Buenos Aires.

Mai stralucita decat sotul ei

Despre Cristina se mai spune ca nu a imbracat niciodata mai mult de doua ori acelasi costum, ca poarta jeansi la ceremoniile oficiale si blana de vizon cand merge in vizita in cartierele saracacioase. Toate acestea numai pentru a impresiona. S-a spus despre ea ca nu este decat modalitatea gasita de Nestor pentru a-si succeda lui insusi, dar adevarul este ca ea a fost intotdeauna mai stralucita decat el, scrie „Il Giornale”. Averea familiei provine in mare masura din afacerile imobiliare conduse de ea in Patagonia.

Cristina nu este genul de persoana comoda. A intrat, de tanara, in rezistenta peronista si a ajuns in inchisoare. A luptat pentru pedepsirea tortionarilor din vremea dictaturii si a obtinut abolirea impunitatii pentru militari, astfel ca acum multi sunt judecati pentru crime impotriva umanitatii.

FEMEI PUTERNICE

Prietena cu nevasta lui Clinton

Nu vrea sa fie identificata nici cu Hillary Clinton, nici cu Evita Peron. Cu toate acestea este prietena cu Hillary. Se vad des, schimba opinii si se simpatizeaza reciproc.

Dar si Nancy Pelosi, Angela Merkel si presedinta chiliana Michelle Bachelet fac parte din „anturajul” Cristinei. Revista Newsweek a definit-o „versiunea tanara si latina a lui Hillary”, dar este o Hillary care ii place si lui Bush: „Sunteti cea mai frumoasa senatoare din lume”, i-a spus presedintele american cu ocazia unei intalniri.