Fosta judecătoare în dosarul lui Vlad Pascu vrea să îngroape scandalul din instanță. Solicitare controversată

Fosta judecătoare în dosarul lui Vlad Pascu vrea să îngroape scandalul din instanță. Solicitare controversatăIoana Ancuţa Popoviciu/ Sursa foto Youtube

Apar noi detalii despre judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu. După ce a fost cercetată disciplinar și suspendată, aceasta și-a exprimat dorința de a se întoarce la Judecătoria Mangalia.

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu, cerere neașteptată

Fosta judecătoare a cazului Vlad Pascu a fost luată în vizor pentru a treia oară de CSM. Demersurile au început în urma sesizării  Inspecției Judiciare, fiind invocate presupuse abateri disciplinare.

Dincolo de acest scandal, magistratul a cerut transferul la Judecătoria Mangalia.

Ancuța Popoviciu, magistratul care judecă cazul lui Vlad Pascu

Ancuța Popoviciu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

CSM urmează să examineze sesizarea recentă

Judecătoarea a fost desemnată să preia cazul accidentului de la 2 Mai. Ulterior, Ioana-Ancuța Popoviciu a fost acuzată că ar fi avut un comportament nepotrivit vizavi de familiile victimelor.

Judecătoarea vrea să revină la Judecătoria Mangalia și a depus o solicitare în acest sens. Cererea apare pe lista celei de a doua etape de transferuri ale magistraților. Săptămâna viitoare, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii urmează să examineze sesizarea de abatere disciplinară.

„Acțiunea disciplinară exercitată față de POPOVICIU IOANA-ANCUȚA, judecător la Judecătoria Constanţa, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art. 272 alin. 2 și 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul Judecătorilor și al procurorilor, a constat în:

- nerespectarea dispozițiilor referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancționat pentru aceeași abatere disciplinară;

- nerespectarea dispozițiilor procedurale ce reglementează judecata în primă instanță, respectiv acelea ce vizează citarea părților și comunicarea actelor dosarului (art. 153 alin. 1 și art. 79 alin. 1 Cod procedură civilă), cât și punerea în discuția contradictorie a părților a cererilor, împrejurărilor de fapt și a temeiurilor de drept prezentate în scris (art. 14 și art. 224 Cod procedură civilă);“, se arată în sesizarea CSM.

În timpul procesului, Ioana-Ancuța Popoviciu a întrebat dacă una dintre victime se află în sală. Pe fondul acuzațiilor venite din partea apărătorilor familiilor victimelor, ea a fost recuzată din dosarul 2 Mai. Cazul a fost preluat de un alt magistrat.