Fost șef al FPS, condamnat definitiv. Ce s-a întâmplat cu interceptările SRI!

Fost șef al FPS, condamnat definitiv. Ce s-a întâmplat cu interceptările SRI!

Sorin-Petre Dimitriu, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a fost condamnat definitiv marţi de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene.

Sorin-Petre Dimitriu a fost condamnat pentru o infracţiune de abuz în serviciu şi săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale UE, fiind achitat pentru alte infracţiuni de abuz în serviciu şi folosirea influenţei sau autorităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În plus, el a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Iniţial, la instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti - Sorin Dimitriu primise 4 ani şi o lună de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Bucureşti a dispus o condamnare cu suspendare, judecătorii înlăturând mai multe probe din dosar - interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpaţi, în baza unei decizii a CCR din 2018, care se referă la legalitatea interceptărilor realizare de SRI în dosarele penale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În baza art. 102 alin. 2 şi 3 Cod procedură penală cu referire la art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului constată nulitatea proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate la data de 13.12.2011 între D.G. şi D.S.P., la data de 15.12.2011 între M.D.G. şi D.S.P., la data de 27.12.2011 între D.G. şi M., la data de 06.01.2012 între D.G. şi R.I., între D.G. şi M., la data de 06.01.2012 între M.D.G şi D.S.P., la data de 06.01.2012 între D.G. şi D.S.P. (filele 143 - 152 vol. V dosar urmărire penală), a proceselor verbale de redare a convorbirilor şi comunicărilor telefonice aflate la filele 153 - 172 şi la filele 174 - 210 vol. V dosar urmărire penală, în condiţiile punerii în executare a autorizaţiilor de interceptare de către alte organe decât cele abilitate de legea în vigoare la data îndeplinirii respectivelor acte procedurale. Dispune excluderea din materialul probator a probelor constatate ca fiind nelegale, în sensul celor statuate prin decizia nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177/26.02.2018”, se arată în decizia instanţei.

În acelaşi dosar, Laurenţia Vasilescu (director economic al CCIB) a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, în timp ce Gabriela Dumitriu (consiliera lui Sorin Dimitriu) şi Gabriel-Dan Mihuţ (director general în cadrul CCIB) au fost achitaţi.

De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a fost obligată să plătească o amendă penală de 50.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Judecătorii au lăsat nesoluţionate acţiunile civile promovate în cauză de părţile civile (foşti angajaţi de la CCIB, cărora li s-au reţinut pe nedrept sume din drepturile salariale şi apoi au fost concediaţi în mod discreţionar).