Rusia a fost întotdeauna pregătită să folosească arme nucleare. Din prima zi a invaziei Ucrainei până astăzi.
Din prima zi, armele nucleare au fost pregătite pentru armata rusă. Acest lucru este explicat de un dezertor de la Kremlin care a oferit ceva mai multe informații despre 24 februarie 2022. "Înainte de asta, aveam doar exerciții", a spus Anton, numele de împrumut, pentru BBC.
"Dar în ziua în care a început războiul, armele erau gata. Eram gata să ne lansăm forțele în aer și pe mare și, teoretic, să dăm o lovitură nucleară".
Dacă folosește un alt nume, este pentru securitatea lui, care astăzi nu mai este garantată. În urmă cu doi ani, el era ofițer la o instalație secretă de arme nucleare din Rusia.
Pentru a demonstra adevărul poveștii sale, el a arătat documente care confirmă unitatea, gradul și baza sa. Aceste informații sunt în concordanță cu declarațiile ruseşti de la acea vreme. Vladimir Putin a anunțat că Rusia se află "într-un mod special de serviciu de luptă".
"Eram înăuntru cu armele nucleare"
În cadrul unității sale, totul a fost ținut foarte secret. Și nu știa cu adevărat ce trebuie să facă. "Aveam doar televiziune de stat rusă. Nu prea știam ce înseamnă asta. Îmi îndeplineam mecanic sarcinile. Nu participam la război, păzeam doar armele nucleare. Eram în interiorul bazei".
Este extrem de rar ca un fost soldat rus să vorbească cu jurnaliştii. Anton a oferit puțin mai multe îndicaţii despre cum se intră în organizațiile militare. "Selecția este foarte strictă. Toți sunt soldați profesioniști, nu recruți. Există verificări constante și teste cu detectorul de minciuni pentru toată lumea. Salariile sunt mult mai mari și trupele nu sunt trimise la război. Sunt acolo pentru a respinge sau pentru a efectua un atac nuclear".
Potrivit acestuia, starea de alertă nucleară a fost ridicată după două-trei săptămâni. Dar era extrem de vigilent.
"A fost responsabilitatea mea să mă asigur că soldații de sub comanda mea nu au dus niciun telefon la baza nucleară. Este o societate închisă, nu există străini. Dacă doriți să vă viziteze părinții, trebuie să depuneți o cerere la Serviciul de securitate al FSB cu trei luni înainte".
Reacția în cazul unui atac trebuia să fie maximă. "Am avut exerciții constante de antrenament. Timpul nostru de reacție era de două minute", explică el cu mândrie.
Dacă a părăsit armata, a fost pentru că, potrivit lui, superiorii i-au cerut să răspândească mesaje criminale. "Au spus că civilii ucraineni sunt combatanţi și că trebuie distruși! Este o linie roșie care nu trebuie depășită. Pentru mine, asta este o crimă de război. Am spus că nu voi difuza această propagandă".
Înainte de a fi trimis pe front, Anton a semnat o declarație de refuz de a participa la război și i s-a deschis un dosar penal. Apoi a decis să fugă din țară cu ajutorul unei organizații de voluntari pentru dezertori.
Ce arsenal are Rusia?
De la începutul războiului, Rusia a pus la încercare nervii Occidentului, care a răspuns și el. Potrivit unor experți, armata rusă are într-adevăr arme nucleare. Dar acest arsenal ar fi îmbătrânit și datează din epoca sovietică. Potrivit acestor occidentali, aceste arme s-ar putea chiar să nu funcționeze, scrie LA LIBRE BELGIQUE.
O opinie infirmată de fostul ofiţer al forţelor nucleare. "Aceasta este o viziune foarte simplificată din partea așa-zișilor experți", a spus el. "Poate există arme de tip vechi în unele zone, dar țara are un arsenal nuclear imens, o cantitate considerabilă de focoase nucleare, precum și patrule de luptă constante pe uscat, pe mare și în aer".
Potrivit datelor Federation of American Scientists (FAS), Rusia are mai multe focoase nucleare decât orice altă țară, adică aproape 5.580 de focoase.
Această cifră reprezintă 47% din stocurile mondiale. Dar conform estimărilor, doar 1.710 dintre aceste arme ar fi desfășurate, cu patruzeci mai mult decât cele 1.670 desfășurate de Statele Unite. (Traducerea-Rador)