Fost ministru bulgar de interne recunoaște că Internele influențează votul
- Maria Dima
- 12 ianuarie 2021, 01:30
DUMA. Țvetan Țvetanov a recunoscut indirect că șefii din poliție influențează procesul electoral. În timpul consultărilor care au avut loc la președintele Rumen Radev cu privire la măsurile pentru asigurarea unor alegeri parlamentare corecte, fostul om de încredere foarte al lui Boiko Borisov a propus o rotație a directorilor regionali ai Ministerului de Interne în timpul pregătirilor pentru alegeri.
Fost ministru bulgar de interne recunoaște că Internele influențează votul. Acest lucru ar elimina „dependențele și anumite alte interese”. Țvetanov a insistat că acest lucru ar trebui să fie valabil mai ales pentru zonele cu populație de romi, sugerând că acest lucru ar împiedica cumpărarea de voturi.
Președintele a menționat că practica Cabinetului de a adopta legislație în grabă nu garantează capacitatea necesară pentru punerea în aplicare a acesteia. Vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, a insistat asupra clarității campaniei electorale și a participării media a partidelor. Majoritatea partidelor neparlamentare susțin numărarea online și completarea protocoalelor electorale. Există neconcordanțe privind data alegerilor, unii doresc să facă parte din comisia electorală pe secții.
Deși noul partid al lui Țvetanov nu a participat niciodată la alegerile parlamentare, el a cerut să aibă reprezentanți în comisiile secțiilor de vot. Potrivit republicanilor, prin modificări aduse Codului Electoral ar trebui să fie prevăzut ca reprezentanții partidelor neparlamentare să fie membri ai comisiilor din secțiile de vot, precum și ai Comisiei Electorale Centrale, iar alegerea lor ar trebui să fie făcută prin tragere la sorți. Țvetanov a descoperit brusc și posibilități de manipulare la numărarea voturilor și a susținut ideea transmiterii online a numărării buletinelor de vot și completarea protocoalelor, precum și încărcarea documentelor într-o platformă deschisă pentru se a asigura transparența maximă.
„Vot, Bulgaria. Nu există o pregătire legislativă”
La ședință a fost exprimată temerea că, în pofida faptului că se apropie data alegerilor, nu există o pregătire legislativă și un cadru normativ care să reglementeze procesul electoral în condiții de COVID-19. Șeful statului a menționat că practica folosită pe scară largă de guvern de a adopta legislația într-un timp extrem de scurt nu garantează în sine capacitatea necesară pentru punerea în aplicare a acesteia.
„Una este să se schimbe legea, alta este ca potențialul administrației de stat să o pună în acțiune într-un mod organizat și consecvent, astfel încât să funcționeze, să garanteze desfășurarea exemplară a alegerilor și încredere în acestea”, a subliniat Radev.
Vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, a menționat că problema campaniei electorale rămâne în afara dezbaterii publice. Ea a avertizat că lipsa oportunității ca în pandemie de a desfășura formate tradiționale de comunicare între partide și alegători va duce la transferarea celei mai mari părți a campaniei în spațiul media. Iotova a solicitat Comisiei Electorale să reglementeze participarea partidelor în presă în timpul campaniei electorale și pentru consultări în timp util între entitățile politice și conducerea Radioului Național Bulgar și a Televiziunii Naționale Bulgare.
Alegerile trebuie să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie
Cei de la Partidul ABV, care au participat de asemenea la consultările de la Președinție, au cerut ca alegerile să se organizeze în două zile consecutive - pe 15 și 16 mai. Cei de la MIR și-a îndreptat din nou atenția asupra mașinii de vot. Cu o zi mai devreme, cei de la Vâzrajdane au anunțat că vor susține pe cât posibil o dată mai apropiată pentru vot și au cerut control asupra activității agențiilor sociologice.
„Stand Up.BG” și Trioul Otrăvit au spus că vor propune celorlalte partide neparlamentare crearea unei platforme civice paralele, care să monitorizeze organizarea procesului electoral, să facă o numărătoare paralelă și să anunțe rezultatele votului în fiecare secție. Bulgaria Democratică vrea de asemenea numărarea online și completarea protocoalelor online, iar formațiunea „Există un astfel de popor” vrea să aibă membri în secțiile de vot.
Virusologul academician Anghel Galâbov a declarat pentru DUMA că alegerile ar trebui să aibă loc cel mai devreme la sfârșitul lunii aprilie, deoarece există o rată ridicată a mortalității, iar vaccinarea în masă a adulților este întârziată și va începe abia în aprilie, astfel încât mulți dintre ei nu vor vota, iar prezența la vot va fi scăzută.