Fost emisar al Moscovei, internat într-un spital din Europa cu o boală rară. Acesta blamase războiul din Ucraina, motiv pentru care a și demisionat din funcția deținută la Kremlin

Fost emisar al Moscovei, internat într-un spital din Europa cu o boală rară. Acesta blamase războiul din Ucraina, motiv pentru care a și demisionat din funcția deținută la KremlinSursa: Timpul.md

Anatoli Ciubais, fost emisar special al Rusiei, se află internat într-un spital european, după ce a primit un diagnostic de boală autoimună rară ce-i atacă sistemul nervos. Oficialul demisionase din funcție după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă.

Ksenia Sobceak, jurnalistă şi activistă din Rusia, a transmis faptul că boala de care suferă Anatoli Ciubais este sindromul Guillain-Bare, care afectează sistemul nervos periferic, boala fiind provocată de sistemul imunitar. Jurnalista nu a dezvăluit și locul în care se află internat fostul emisar special, conform Reuters.

Anatoli Ciubais are 67 de ani și a fost şeful de cabinet al preşedintelui Boris Elţin, dar şi reprezentant special pentru legăturile cu organizaţiile internaţionale al actualului președinte, Vladimir Putin.

Consilierul lui Vladimir Putin a fugit din Rusia

Reprezentantul special al președintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţii internaţionale în vederea realizării obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, Anatoli Ciubais, a demisionat din funcția pe care o deținea și a părăsit Rusia. Oficialul, care deținea cel mai înalt rang din Rusia dintre toți apropiații liderului de la Kremlin, și-a motivat decizia invocând opoziția sa față de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pe data de 24 februarie.

Surse apropiate situației au transmis, de asemenea, pentru Bloomberg și Reuters că Anatoli Ciubais a demisionat din cauza războiului din Ucraina, a părăsit Rusia și nu are nicio intenție de a se întoarce în țară.

Anatoli Ciubais are zeci de ani de experiență politică și de afaceri la nivel înalt în Rusia și este considerat principalul arhitect al privatizării Rusiei în anii 1990, în timpul mandatului fostului președinte Boris Elțîn. Pe lângă asta, Ciubais l-a recomandat pe Vladimir Putin, un fost ofițer KGB, pentru primul său post la Kremlin.

Ulterior, Anatoli Ciubais a devenit șeful companiei rusești de nanotehnologie Rusnano, până când a fost numit în postul de emisar în 2020.

Putin nu-i iartă pe cei care l-au părăsit

La finalul lunii iunie 2022, autoritățile de la Kremlin au declanșat o anchetă la Centrul Elțîn, organizație dedicată fostului președinte rus, după ce ginerele acestuia a demisionat din funcția de consilier onorific al lui Vladimir Putin. Valentin Iumașev, ginerele lui Boris Elțîn, a demisionat la începutul lunii iunie, invocând motive legate de sănătatea sa.

Alexandr Drozdov, directorul Centrului Elțîn, în cadrul căruia activa și ginerele fostului președinte, a dat asigurări că demisia lui Valentin Iumașev nu are legătură cu războiul din Ucraina: „Pot spune cu siguranță absolută că [plecarea lui Valentin Iumașev de la Kremlin – n. a.] nu are nici o legătură [cu desfășurarea războiului din Ucraina – n. a.]”, a declarat Alexandr Drozdov.

El a precizat că Iumașev se pregătea de mai multă vreme să se retragă din cauza stării sale de sănătate. iar la această situație s-ar fi adăugat și perioadele lungi de izolare în care sunt nevoiți să stea oficialii care intră în contact cu Vladimir Putin: „Acum se află la Moscova, dar cu toate acestea s-a concentrat exclusiv pe treburile centrului, ei bine, are și niște responsabilități”, a spus directorul Centrului Elțîn despre Iumașev.

Kremlinul a dispus cercetări după demisia consilierului

Alexandr Drozdov a vorbit și despre informațiile potrivit cărora agenți ai Centrului pentru Combaterea Extremismului („Departamentul E”) din cadrul Ministerului rus de Interne au efectuat percheziții la Centrul Elțîn. El a negat că ancheta acestora ar avea legătură cu activitatea centrului.

El a precizat că verificările l-ar fi vizat pe șeful organizației non-guvernamentale „Memorial” din Ekaterinburg. Acesta ar fi participat la unul dintre evenimentele organizate de Centrul Elțîn. Astfel, Drozdov a precizat că perchezițiile nu au fost făcute „în centrul prezidențial și nici în conferință”. „Memorial” este cel mai cunoscut ONG pentru respectarea drepturilor omului din Rusia. Organizația a fost scoasă în afara legii de Curtea Supremă de la Moscova în luna decembrie a anului trecut.

Controalele efectuate de agenții Ministerului rus de Interne au avut loc, însă la scurtă vreme după ce ginerele lui Boris Elțîn a părăsit Kremlinul.

Ne puteți urmări și pe Google News